Det blir rakt in i hetluften för de unga som Norrköpings kommun valt ut för satsningen. Tanken är att de får pröva yrket och få utbildning samtidigt. I dag börjar de arbeta halvtid i olika förskolor, resten av arbetstiden sitter de i skolbänken. Kommunal i Norrköping har varit med och tagit fram satsningen.

– Det är bland annat unga som kanske hoppade av skolan efter nian och aldrig började gymnasiet som nu får chansen att prova ett yrke under ett år. De jobbar under handledning av erfarna barnskötare, säger Lena Lundqvist, ordförande för Kommunals sektion i Norrköping.

De som ingår i projektet utbildas av den kommunala vuxenutbildningen – både handledarna som får en handledarutbildning och de unga som får de första femhundra poängen i barn- och fritidsprogrammet.

– Det är poäng som de kan ta med sig sedan om de vill läsa vidare efter det här året.

Poängen motsvarar ungefär en fjärdedel av hela programmet. De ämnen man måste läsa till är bland annat de teoretiska ämnena som matematik och svenska. Satsningen är en del i BAL 13 – Kommunals avtal om ungdomspraktik med SKL.

– Ofta väljer man att använda det för yrken inom vård och omsorg. Men vi har gjort ett lokalt avtal i Norrköping för barnomsorgen, säger Lena Lundqvist.

I Norrköpings kommun ska 35 procent av alla som jobbar på förskolor ska vara barnskötare. HR-utvecklaren Stina Wetterström säger till Sveriges Radio att de kommer att ha rätt att jobba i vikariepoolen redan efter det här året. Förhoppningen är också att flera av dem blir fast anställda inom några år.

– Jag hoppas att några vil läsa vidare till förskollärare och några vill läsa till barnskötare, så att vi kan behålla dem i vår verksamhet, för jag tror att de kommer att bli väldigt uppskattade, säger Stina Wetterström till Sveriges Radio.