Boende

1. Husvakt? Lägenheter, hus och stug­or kan behöva tittas till när ägaren eller hyresgästen är bortrest. Kanske behöver blommorna vattnas, katten passas eller gräsmattan klippas? Belöningen? Gratis boende. För boende utom­lands finns många sajter att använda.
 www.housecarers.com
 www.caretaker.org

2. Byta bostad? Om du har släkt, vänner eller bekanta på annan ort som har semester samtidigt som dig – byt bostad. Alla får ett miljöombyte utan att det kostar mer än resan. Byt med någon du redan känner eller använd en bytessajt.
• www.hembyte.nu
• www.bostadsbyte.com 

3. Soffsurfa? Slagga på någons soffa kostnadsfritt i Sverige eller utomlands – kanske får du en ny vän på kuppen.
• www.couchsurfing.com 

LÄS OCKSÅ: Tre kommunalare om sin drömsemester

Lantliv

4. Lantbruksvolontär? För sex timmars arbete om dagen får du fri kost och logi på ekologiskt drivna lantbruk i Sverige eller utomlands. Internationella organisationen WWOOF (world wide opportunities on organic farms) förmedlar kontakten.
 www.wwoof.org

5. Bondgårdsbesök. På någon av landets 36 stycken 4H-gårdar kan man få kunskap om djur och odling i självhushållningsanda. Din närmsta 4H-gård hittas på:
• www.4h.se

Natur/kultur

6. Utnyttja allemansrätten. En natt får man tälta på en plats, därefter måste man be om lov av markägaren eller byta tältplats.

7. Utforska vandringsleder. Passa på att grilla över öppen eld på någon av alla iordningsställda eldstäder, ved finns ofta i anslutning till dessa.
Sov en natt i vindskydd och du har fått ett riktigt vildmarksäventyr.
• www.vandringsguiden.se/vandringsleder
Vandring i Sverige – de bästa lederna (Ridestore Magazine)

8. Nationalparker. Alltifrån lummiga bokskogar och mäktiga fjäll till böljande sanddyner kan man utforska i någon av Sveriges 29 national­parker.
 www.naturvardsverket.se
 www.sverigesnationalparker.se

9. Kulturhistoria. Kolla upp var närmsta fornminne eller andra kulturhistoriska lämningar finns och besök dem med cykel eller till fots. Ofta finns informationsskyltar på platsen. Fornsök på:
www.raa.se

10. Fågelskåda. Häng på din närmsta ornitologiska förening, det finns 25 regionalföreningar. Många anordnar aktiviteter som studiecirklar och exkursioner för nybörjare och proffs. Kontakta den lokala föreningen för mer info.
 www.birdlife.se

Stadsliv 

11. Modern skattjakt. Utrustad med en GPS, som många har genom de smarta telefonerna, kan du gå på en modern form av skattjakt – geocaching. Målet är att hitta en geocach genom noggrant angivna koordinater och andra ledtrådar.
 www.geocaching.se

12. Museibesök. Sedan 1 februari i år har många museum fri entré. För hela listan:
 www.barnsemester.se/sverigeartiklar/ga-pa-museum-gratis

13. Parkhäng. Dofta på blommorna, sträck ut på gräsmattan och läs på lite om parkens historia. Ofta finns informationsskyltar utplacerade på väl valda ställen. För tips om några av Sveriges många parker se:
 www.swedishgardens.se/parks/

14. Musik. Många medelstora städer har gratis stadsfestivaler. Håll utkik i lokaltidningen och på anslagstavlor!

15. Kyrkobesök. Traktens kyrkor är ofta vackra byggnader med en spännande historia. Vad säger arkitekturen om tiden den byggdes och området den är belägen i? Öppna för upptäcktsfärder för alla – oavsett trosuppfattning.
 www.kyrkokartan.se

16. Barnvänligt. På sajten Barnsemester kan man hitta gratis familje­nöjen över hela Sverige – alltifrån häftiga lekplatser till roliga evenemang.
 www.barnsemester.se/sverige/gratis

17. Motionera. Leta upp närmsta grönområde eller utomhusgym för gratis motion. Om gruppträning ger mer motivation så har Friskis & svettis gratis gruppträning utomhus sommartid i många städer.

18. Turista lokalt. Besök turistbyrån på orten. De har ofta bra tips på sådant som är intressant lokalt och som inte kostar något.

Föreningsliv 

19. Frivilligjobba. Många föreningar och organisationer söker personer som kan arbeta ideellt på sommaren. För att hitta spännande uppdrag, se:
 www.volontarbyran.org

20. Kunskapstörst? Bibliotek, folkhögskolor, kyrkor och studieförbund har många gratisföreläsningar även sommartid om vitt skilda ämnen och med mer eller mindre kända personer.

21. Lokalhistoria. På utställningar och veteranmopeddagar kan man lära sig mer om hembygden. I år fyller dessutom Sveriges hembygdsförbund 100 år vilket uppmärksammas med fler aktiviteter än vanligt.
 www.hembygd.se/jubileumskalendern

Sommarklassiker – med en tvist

22. Sol och bad. De flesta tillbringar tid på stranden på sommaren, men många av oss hamnar alltid på samma ställe. Badar du alltid i havet – testa insjön och vice versa. Se bortom den närmsta stranden – be vänner om tips på smultronställen du annars riskerar att missa.

23. Gruppläsning. Softa på en filt i gröngräset med en bok – bjud in fler och ha en bokcirkel.

24. Picknick. Att ha med en egen matsäck på utflykterna blir förstås billigare än att gå på restaurang.  Att ordna ett knytkalas med vänner minimerar inte bara arbetsinsatsen det ökar också chansen till nya smakupplevelser.

25. Din egen miniolympiad. Dra ihop ett gäng  och anordna olympiska spel i miniatyr. Finns inte utomhusspel som kubb, krocket och boule kan man lätt fixa egna. Med oömma kläder i ett par resväskor anordnas klädstafett, med småsten kan man anordna kasttävlingar och att spotta körsbärskärnor längst är väl en klassiker?

Genrebilder: Istock