Långsiktigt ägande

Krav på långsiktigt ägande av företag, för att undvika att de säljs vidare snabbt med hög vinst.

? Kan strida mot äganderätten att lagstifta om långsiktigt ägande. Att kräva långa kontrakt är ett alternativ. Men forskning visar att företag då drar ner på kostnaderna för att vinstmaximera.
Källa: Lars Henriksson, juridik­professor vid Handelshögskolan

Tillstånd för hemtjänst

I dag behövs inget tillstånd för att bedriva hemtjänst. Tillståndskrav skulle troligen leda till färre oseriösa hemtjänstföretag, eftersom det blir svårare att komma in på marknaden och kraven blir hårdare.

! Det finns inga hinder för att införa tillstånd för hemtjänst. Det finns redan i dag för de flesta liknande verksamheter, som LSS-verksamhet.

Ja till LOV, nej till för många företag

I dag får alla företag som uppfyller kraven starta företag inom LOV. Det har lett till en explosion av hemtjänstföretag i framför allt Stockholm. Som KA visat har det påverkat arbetsvillkoren negativt. Socialdemokraterna vill göra det möjligt för kommunerna att begränsa antalet företag.

? Som LOV ser ut i dag får en kommun inte säga nej till företag som uppfyller kraven. En av de stora poängerna med LOV är att alla företag ska konkurrera på lika villkor och att brukarna ska välja företag, inte kommunen.

? Om det skulle bli krav på långsiktigt ägande och  riskkapitalbolag försvinner, skulle det snarare leda till fler företag eftersom fler mindre företag troligen skulle ersätta de stora riskkapitalägda företagen, som i dag har många kunder.
Källa: Greger Bengtsson, projektledare för LOV på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL

Hårdare kvalitetskrav och bättre kontroll

Hårdare krav på kompetens, bemanning och arbetsvillkor ska göra det omöjligt att ta ut höga vinster och leda till färre aktörer.

? Inom hemtjänst är det upp till kommunerna vilka krav som ställs på bolagen. Som KA visat i tidigare granskningar är det få kommuner som ställer krav på arbetsvillkoren. Ännu färre kontrollerar arbetsvillkor­en i sina uppföljningar.
Om förslaget om tillstånd för hemtjänst blir verklighet så blir det nationella krav. Ansvar­iga för att kontrollera företagen som fått tillstånden blir då Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Granskningar har visat att IVO har problem att hinna med inspektionerna.

Vinster ska återinvesteras

Större delen av vinsterna går tillbaka till verksamheten och det skrivs in i företagens bolags­ordning att huvudsyftet inte är vinst.

? Svårt att få igenom rättsligt att ställa krav på hur vinsten delas ut. Själva poängen med aktiebolag är att de ska drivas med vinst. Om det skulle fungera rent rättsligt finns det flera sätt att flytta runt pengar i aktiebolag. Man kan till exempel höja lönerna för företagsledningen.
Källa: Lars Henriksson, professor vid Handelshögskolan