1. För att du börjar tänka. Du tänker stora tankar om samhället, hur det ser ut och hur det skulle kunna förändras, och vad som krävs för att rucka på det vi lever i i dag. Det skulle kunna vara skäl nog.

2. För att Nina Björk trots ­avstampet i Rosa Luxemburgs texter också sätter dagens politik i ett nytt ljus.

3. För att du under läsningen får hopp, resignerar, blir förbannad, fnissar och njuter av att bli tagen på allvar.

4. För att Nina Björk slänger sig mellan marxistisk teori, längtan, kärlek, identitetspolitik och socialdemokratisk reformism och nationalism med en lätthet som gör att man med iver vänder blad och tänker ”var ska resonemangen sluta den här gången?!”

5. För att Nina Björk och Rosa Luxemburg ger oss bild­er att fundera över. Det kan vara av socialdemokratin som kapitalets hjälpreda (som hjälper kapitalismen att få ett så pass mänskligt ansikte att den kan accepteras) eller av fackligt arbete som Sisyfos­arbete (repetitivt och nödvändigt men utan makt att förändra själva spelplanen).

6. För att hon inte lämnar oss i hopplösheten. Att vi ibland undrar varför några har allt och andra inget är vår livlina. Så länge vi höjer ögonbrynen och vill ha en förklaring finns det hopp.

7. För att boken säger att det kanske inte räcker att tänka. Det räcker kanske inte ens att vi börjar tänka annorlunda eller mer. För att få en förändring måste man kanske göra. För drygt 100 år sedan skrev Rosa Luxemburg: ”Om strejken kommer att lyckas den här gången? En onödig fråga! Kampen i sig är en seger för arbetarnas sak”.

Fakta: Nina Björk

Författare och debattör. Debuterade med ”Under det rosa täcket” 1996.

Aktuell bok: Nina Björk ”Drömmen om det röda – Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek” (Walhström&Widstrand)

Fakta: Rosa Luxemburg

1871-1919. Polskfödd socialist som levde och verkade i Tyskland.