Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan i dag?

– Våldsfrågorna. Inte bara mäns våld mot kvinnor utan också mot andra män. Om kvinnan var norm skulle vi kunna stänga nästan alla fängelser. Sedan är det lika lön – vilket inte betyder att alla ska få lika lön, utan att arbete av lika värde och kvalifikationer ska betalas likadant, och så har det aldrig varit.

Varför har kvinnor fortfarande så låga löner?

– Man har inte insett vad jobben kräver. Man har tänkt att det där kan väl alla göra, vända en gamling i sängen. Man har inte sett att arbetsinnehållet har förändrats och man har inte jämfört med liknande yrken. Sjuksköterskor är fullt jämförbara med ingenjörer.

– De som har de stressiga, tunga och oflexibla jobben i dag är kvinnor, och för det får de lägre lön. Och det leder till förskräckliga pensioner. Det är också en maktfråga: vem förtjänar mer och vem är familjeförsörjare?

Du säger att kvinnor missgynnas av pensionssystemet, hur då?

– Det är gjort för människor som jobbar heltid länge och har höga löner. De som inte orkar jobba till 65 far väldigt illa i det här systemet. Byggjobbarna tar också slut men de har haft högre löner. Arbetslivet borde hjälpa till mycket mer så att man kan jobba heltid. Problemet nu är att kvinnor löser problemen på arbetsmarknaden genom att jobba deltid, och får usla pensioner.

Du spår att undersköterskorna snart kommer att ryta till, varför då?

– Därför att man tar deras kunskaper för givna och tror att de alltid kommer att finnas. Men det är inte så att ungdomarna köar in på vårdprogrammet. Det har sina goda skäl: de som jobbar säger att de har ett jättebra jobb, men de kan inte leva på lönen och får inte vettiga arbetstider. Höj lönen så kommer nog folk, så gör man ju på andra jobb.

Hur kommer de ryta till och när?

– Att inte ta jobben är ett tyst sätt men otroligt effektivt, när man inte får folk.

– När beror på hur mycket man förebygger det. Det går ju att förebygga genom att ge bättre arbetsvillkor. Annars kommer det gå ganska fort. Det är stora pensionsavgångar och mycket av yrkeskunskapen finns hos de äldre undersköterskorna. Det här är ingen konstig analys, om man vill ha folk till jobb får man se till att det är jobb som är bra att ha.

ID. Agneta Stark

Ålder: 69 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Pensionerad rektor och forskare i företagsekonomi. Utreder, skriver och tänker om genus och ekonomi.
Familj: Gift med författaren Sven Lindqvist, sammanlagt tre barn och sju barnbarn.