För några år sedan öppnade fackförbundet Naturvetarna för legitimerade djursjukskötare att bli medlemmar, vilket KA skrivit om tidigare. Anledningen är att yrket numera kräver treårig universitetsutbildning.

Men de flesta djursjukskötare är före detta djursjukvårdare som jobbat länge och validerat sina kunskaper. De har alltid varit medlemmar i Kommunal och det är Kommunal som har kollektivavtal med SLA (Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet).

Nyligen startades föreningen Djursjukskötarnas Riksförbund inom Naturvetarna. Elisabeth Lindström är ordförande och jobbar på djursjukhuset Anicura i Bagarmossen söder om Stockholm. Hon säger att de vill höja yrkets status, höja lönerna och verka för fler utbildningsplatser eftersom det är stor brist på djursjukskötare, vilket KA skrivit om.

Ni vill ha ett bättre avtal, hur ska ni lyckas med det när det inte är ni som har avtalet?

– Det första målet är att värva tillräckligt många medarbetare så vi kan ta upp med SLA igen att vi vill vara part i avtalet. Målet är 500 det här året. Om vi har överlägset fler än Kommunal hoppas jag att SLA kommer gå med på att ha avtal med oss.

Naturvetarna uppger att de har 280 medlemmar bland djursjukskötare. Kommunal har 330. Båda säger att de ökar. I Kommunal finns drygt 550 djurvårdare också, de kan inte gå med i Naturvetarna.

Enligt Elisabeth Lindström ska de i första hand värva medlemmar bland djursjukskötare som inte är med i något fack alls.

– Det kanske är lättare att gå med i Naturvetarna för det kostar mycket mindre.

Om de inte får ett avtal kan föreningen ändå göra mycket som inte tillhör det fackliga, säger Elisabeth Lindström och nämner aktiviteter, kurser och att få ett kontaktnät.

Anna Lilja, djursjukvårdare.Anna Lilja.
Foto: Cecilia Alstermark.

Även Anna Lilja jobbar på Anicura i Bagarmossen men är medlem i Kommunal. Hon är nöjd med sitt fack.

– Kommunal har varit ute hos oss hela tiden sista året för att vi haft det tungt. Jag tror inte att Naturvetarna skulle kunna avsätta en person så mycket som vi haft, vi har fått jättemycket hjälp.

– Naturvetarna är väldigt på offensiven. Många är missnöjda med hur det är inom vår bransch, det har aldrig varit så många långtidssjukskrivna och så pressad arbetsmiljö så det är nog bra läge för dem att värva. Men de som går till Naturvetarna förstår inte att det spelar ingen roll om du byter fackförbund. Och de äger inte kollektivavtalet.

Anna Lilja tror inte att ett mindre förbund som Naturvetarna skulle lyckas höja lönerna mer än Kommunal om de fick avtalet. Och lönen är inte allt, tycker Anna Lilja som kämpar för exempelvis sex timmars arbetsdag, mer friskvård och bättre scheman.

Elisabeth Lindström har aldrig varit med i Kommunal. Hon har valt Naturvetarna eftersom det är ett akademikerförbund som har individuella löner i stället för en lönetrappa som i Kommunals avtal med SLA. I Bagarmossen finns dock ett lokalt avtal om individuella löner.

– Min lön har jag förhandlat själv, skulle jag följt lönestegen skulle jag haft 10 000 mindre i lön.

Kommunals ombudsman Anja Westberg understryker att lönetrappan sätter ett golv och att den inte hindrar arbetsgivare från att ge fem eller tio tusen mer.

SLA står fast vid att inte teckna något avtal med Naturvetarna, även om de skulle få 500 medlemmar, enligt vd Lena-Liisa Tengblad.

– Nej, vi har ett avtal med Kommunal för den här gruppen och det är det som gäller. Vi har inga tankar på att skriva ytterligare avtal för en grupp som redan har ett avtal. Vi har ingen tradition i Sverige av att ha konkurrerande fackförbund utan det ska vara ett avtal för alla.

– Sedan om de två facken skulle bestämma att det är lämpligare med ett annat förbund så får vi ta den diskussionen.

Kommunal tänker inte ge upp avtalet.

– Vi säger nej för den här gruppen tillhör oss, de har alltid utfört de här arbetsuppgifterna utan att ha legitimation och då har Naturvetarna inte intresserat sig för dem. Så jag anser att vi är det bästa facket för dem. Vi har bra koll på arbetsmiljön i djursjukvården och jag vet inte hur Naturvetarna ska kunna hjälpa sina medlemmar när det är vi som har laglig rätt att utse skyddsombud och förhandla, säger Kommunals Anja Westberg.