I dag presenterade Ägarprövningsutredningen sina förslag på hur kraven ska skärpas på privata utförare inom välfärden. Utredningen föreslår att det ska krävas tillstånd för att bedriva verksamhet som i dag inte behöver det, som hemtjänst och HVB-hem. Utredaren föreslår också att kraven för att få tillstånd skärps. Kommunals ordförande Annelie är positiv.

– Hemtjänsten exempelvis handlar om att det är främmande människor som ska komma in i brukarens hem. Det är helt orimligt att det inte finns registrerat någonstans vilka de företagen är och att vem som helst i princip kan starta en hemtjänstverksamhet. Ordning och reda är grundförutsättningarna för att man ska kunna skapa kvalitet, säger Annelie Nordström.

Krav på tillstånd skulle innebära att Kommunal fick bättre koll på vilka företag som är aktörer och därmed större möjligheter att hjälpa medlemmarna, menar Annelie Nordström.

Men hon är orolig för hur de borgerliga partierna ska ta emot förslagen, eftersom regeringen och Vänsterpartiet inte har majoritet i riksdagen.

– Vi vill verkligen sända en signal från Kommunal till de folkvalda: Lyft er nu i håret, över de ideologiska föreställningarna som man har om att fler företag ska ge bättre kvalitet, och se till brukarnas och medborgarnas bästa, säger Annelie Nordström.

Men hon poängterar att det finns många fler pusselbitar kvar innan Kommunal är nöjda med hur välfärden är organiserad.

– Det är massa saker som måste komma på plats så att Socialstyrelsen, IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och kommunerna kan följa upp det här på ett rimligt sätt. Men det här indikerar vilka pusselbitar som fattas.

Vårdföretagarna skriver i ett pressmeddelande att de är positiva till att kraven skärps. Men de varnar samtidigt för att trösklarna för små företag att ta sig in på marknaden ska bli för höga. Dessutom anser Vårdföretagarna att även kommunerna ska behöva tillstånd för att bedriva välfärdsverksamhet, så att kraven är likadana.