Skånes universitetssjukhus har under flera år brottats med problem att rekrytera sjuksköterskor och annan nödvändig personal. Nu vill Jonas Raastad, regiondirektör i region Skåne, lösa problemen genom att ge personal nya arbetsuppgifter.

– Vi ser över bemanningen och kompetensen på alla områden. Vi vill bland annat uppgradera undersköterskornas roll, säger han.
Exempelvis tycker han att undersköterskor med sina kunskaper om vård och omsorg kan göra andra uppgifter än i dag.

– I dag har vi undersköterskor som hanterar avfall eller serverar mat. Det är kanske inte där de ska användas, säger Jonas Raastad.

Det är inte bara undersköterskornas arbetsuppgifter som kan bli annorlunda när region Skåne ser över yrkeskunnandet hos olika grupper. De som arbetar med serviceyrken inom kök är en annan grupp som kan påverkas. De kommer att få gå utbildningar för att lära sig mer om vård och omsorg.

– Vi har redan påbörjat det. Om de kan sköta serveringen av patienter så kan undersköterskor göra annat. Det är en uppgradering av både deras och undersköterskornas roll.

Vad är det för arbetsuppgifter som undersköterskorna ska göra?

– Det kan inte jag säga. Jag är generalist, det får de som är ute i arbetet se över.

Varför gör ni det här? Är det i slutändan för att spara pengar?

– Nej, det är inte det som driver utvecklingen. Det är att höja kvaliteten på vården.

Bristen på bland annat sjuksköterskor har gjort att man i Stockholms län fått höga personalkostnader för inhyrd personal. Har ni samma läge?

– Definitivt. Vi saknar motsvarande 130 platser och ändå har vi ökade personalkostnader. Det är ingen nöjd med, varken patienter, personal eller arbetsgivare. Personalen utgör 60 procent av kostnaden eller så. Det här är en annan typ av lösning som ger bättre kontinuitet och kvalitet. Det är dessutom bra om man kan använda andra kategorier av personal som är billigare, säger Jonas Raastad.