Christina Sundien
Foto: Christina Sundien

Äntligen picknick!

|Duka upp med fruktig quinoasallad, citronkyckling och kikärtsbollar.
Servera med brödgifflar fyllda med soltorkade tomater och fetaost. En egen lemonad som får smak av färska jordgubbar. Mandel- och nektarinpajen som toppas med jordgubbar blir en somrig avslutning. Med plockmat, fyllda bröd och sallad och paj i portionsformar slipper du kladd och spill.

Nektarin & mandelpaj

Det här behövs:
● 2 nektariner
● ½ liter jordgubbar
● 100 g smör
● 1 dl mjöl
● 1,5 dl havregryn
● 50 g mandelmassa riven
● 4 små portionsformar i aluminium

Så gör du:
1. Blanda ihop smör, mjöl och havregryn till en smuldeg. Blanda i den rivna mandelmassan.
2. Fördela degen i formarna. Skär nektarinerna i skivor och fördela på degen.  
3. Grädda ca 15 minuter tills pajerna fått färg. Lägg över skivade jordgubbar.

Tips: Ta med en tetra färdig vaniljsås och häll direkt på pajen.

 

Brödgifflar

Det här behövs till 16 gifflar:
● 1/2 paket jäst
● 2 dl ljummet vatten
● 0.5 dl mjölk
● 1/2 tsk salt
● 1 msk olja
● 6-7 dl vetemjöl
● I burk soltorkade tomater och
● 1 pkt fetaost
● 1 ägg till pensling + sesamfrön

Så gör du:
1.
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, olja, mjölk och vetemjöl och knåda till en deg. Låt jäsa 30 minuter.
2. Dela degen i två delar. Forma varje del till en bulle och kavla ut till en rundel. Dela i åtta bitar. Lägg fyllning på alla 16 bitar och rulla ihop till gifflar. Låt jäsa 20 minuter.
3. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
4. Grädda 10-15 minuter i 225 grader.

Tips: Bröden går också att fylla med pesto och chevre eller hackade oliver.

 

Kycklingspett

Det här behövs:
● 4 kycklingfiléer
● 1 citron, skalet
● Persilja, 1 färsk kvist eller 1 msk torkad
● Salt och peppar

Så gör du:
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela filéerna på längden. Krydda med salt, peppar och strö över hackad persilja och finrivet citronskal.
3. Stek i ugn i 10-15 minuter. Trä upp på spett.

 

Jordgubbs & fläderlemonad

Det här behövs till 2 flaskor:
● 1,5 liter drickfärdig flädersaft
● ½ liter jordgubbar
● Myntablad

Så gör du:
1.
Mixa jordgubbarna med lite av saften och sila av genom en finmaskig sil. Blanda med resten av flädersaften och häll upp på flaskor. 2. Stoppa i några myntablad och ställ kallt.

 

Fruktig quinoasallad

Det här behövs:
● 2 dl quinoa
● 2 msk olja
● 1 msk balsamvinäger gärna med bärsmak
● 1 tsk pressad citron
● 1 tsk flytande honung
● Salt, peppar och en näve finhackad koriander eller persilja
● 1/4 huvud savoykål
● 1 näve spenatblad  
● 12 coctailtomater
● ½ zuccini
● 2 nektariner

Så gör du:
1. Koka quinoan enligt förpackningen. Blanda olja, honung, citron, vinäger och hackade örter, salt och peppar. Skär savoykålen i mindre bitar.
2. Blanda kål, spenat och den varma quinoan och slå över dressingen. Låt svalna.
3. Skär tomater, zuccini och nektarinen i mindre bitar och blanda allt. Fyll salladen i 4 små glasburkar.

 

Kikärtsbollar

Det här behövs:
● 1 burk/tetra kokta kikärtor
● 1 ägg*
● 1 pressad vitlöksklyfta
● ½ dl hackad koriander
● ½ tsk spiskummin
● ½ tsk salt
● 2 msk mjöl

Så gör du:
1. Lägg kikärtor, ägg, vitlök och kryddor i en mixer och mixa till en slät smet.
2. Forma bollar och strö över mjöl.
3. Stek i rikligt med olja tills de får fin färg.

*Ägget kan uteslutas.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2015-07-17 07:00