Kommunal har de senaste åren kämpat för arbetskläder i hemtjänsten, bland annat genom att anmäla arbetsgivarna till Arbetsmiljöverket. Det har lett till att allt fler kommuner infört arbetskläder i äldreomsorgen. 

Samtidigt har Socialstyrelsen uppdaterat sin hygienföreskrift. Enligt den måste anställda i äldreomsorg och på LSS-boenden bära arbetskläder sedan årsskiftet.

– Vi är väldigt glada att föreskriften har kommit, det är en vinst för hela samhället, säger Kommunals ombudsman Ann Georgs­son.

Men Kommunalarbetarens undersökning visar att 16 procent av kommunerna inte har infört arbetskläder i hemtjänst­en. För LSS-boenden är siffran hela 48 procent. 

 

KOLLA DIN KOMMUN!
Så ser det ut med arbetskläder i:
hemtjänsten
LSS-boenden
äldreboenden

 

Axana Haggar är utredare på Socialstyrelsen och ansvarig för arbetet med arbetskläder.

– Det är beklagligt att verksamheterna inte har anpassat sig och att det är så många som inte infört arbetskläder. Då bryter de mot lagen.

Arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, lägger ansvaret på kommunerna. Caroline Olsson är sektionschef på avdelningen för arbets­givarpolitik.

– Föreskriften har trätt i kraft och den ska följas.

– Vi har informerat medlemmarna om föreskriften och det är det vi kan göra. Och vi ser att det går åt rätt håll, fler och fler kommuner jobbar med det här. Men vi kartlägger inte exakt hur det ser ut.

 

LÄS OCKSÅ: Här får de ta med smutsen hem

 

SKL kommer inte att göra något ytterligare för att trycka på just nu. Inte heller Socialstyrelsen kan göra mer än att informera, säger Axana Haggar.

– Det nästa som kan hända är om Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) gör en inspektion och då blir det problem, då kommer de få anmärkningar.

I flera av de kommuner som har infört arbetskläder fungerar det inte som det är tänkt. I Filipstad har man endast fått en uppsättning kläder vardera och har ingen möjlighet att tvätta på jobbet. I Oskarshamn får personalen endast klädbidrag om 500 kronor varannat år och vikarier har inga arbetskläder. Men det finns positiva exempel: I Älvsbyn byter personalen kläder varje dag och får varje vecka en leverans med rena kläder. 

I landets två största kommuner, Stockholm och Göteborg, har hemtjänsten inte fått arbetskläder mer än i vissa stads­delar. Först i höst väntas det vara klart i hela Göteborg. 

 

LÄS OCKSÅ: Nya kläder på gång i Mark

 

I en av fyra kommuner som har arbetskläder kan hemtjänsten inte byta kläder varje dag, vilket föreskriften kräver. Orsaken är oftast att det inte finns tillräckligt med kläder, följt av att det saknas tvättmöjligheter eller omklädningsrum.

I en tredjedel av kommunerna är det de hemtjänstanställda som ansvarar för tvätt av kläderna, även om Socialstyrelsen rekommenderar att arbetsgivaren ansvarar för tvätt.

– Det blir väldigt svårt att hålla koll på att alla gör precis som man säger och hanteringen kan bli undermålig, säger Axana Haggar.

I enkäten framkommer också att en del personer, särskilt inom LSS, inte vill använda arbetskläder eftersom de inte vill ha ”vårdkläder”.

– Arbetskläder är de kläder man använder på jobbet, men hur de ser ut har vi inga synpunkter på. De kan vara randiga, blommiga, det kan vara vanliga jeans och en kortärmad tröja. Men de ska användas enbart på jobbet, säger Axana Haggar. 

Ann Georgsson på Kommunal:

– Vi är inte nöjda förrän 100 procent har arbetskläder. Så det gäller att de arbetsgivare som fortfarande inte infört arbetskläder nu skyndar på sitt arbete.

 

 

Illustration: Christina Andersson

Foto: Maria Steén/Hans-Peter Bloom

Så säger lagen

Arbetskläder får bara bäras på jobbet.
Ska bestå av byxor och kortärmad överdel alternativt kortärmad klänning.
Ska bytas minst varje dag.
Måste tåla tvätt i minst 60 grader.
Källa: Socialstyrelsens föreskrift ”Basal hygien i vård och omsorg”

Så gjorde vi

Vi frågade alla Kommunals sektioner som organiserar kommunalt vård- och omsorgsanställda om hur det ser ut med arbetskläder i respektive kommun. Vi har fått svar gällande 75 procent av land­ets kommuner.