Den nya förordningen heter SOFS 2015:10 och gäller alltså från och med 1 januari 2016. I föreskriften finns tydliga regler om arbetskläderna. Där står bland annat att:

arbetsklädernas ärmar ska vara korta.

arbetskläderna ska bytas dagligen.

underarmar och händer ska vara fria från armbandsur och smycken med mera.

 

LÄS OCKSÅ: Frågor och svar om nya reglerna

 

Kommunalarbetaren kontaktar den ansvariga utredaren på Socialstyrelsen, Axana Haggar:

Innebär detta alltså att man måste bära arbetskläder i hemtjänsten?

– Ja, det är lagstadgat. Och en lag brukar man följa, säger hon.

– Det är klart det är en stor framgång för oss, säger Kommunals ombudsman Ann Georgsson som har jobbat med frågan i flera år.

Hon menar att den här föreskriften på sikt kommer att spara stora summor för samhället i och med att smittspridningen kommer att gå ner.

– För att upprätthålla en god hygienisk standard räcker det inte med god handhygien. Då krävs arbetskläder, skyddshandskar och skyddskläder, säger hon.

Kommunal har också tagit flera fall till rätten. Fortfarande väntar ett ärende i Malmö på att avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen. Det handlar om huruvida det är arbetsgivarens skyldighet att tillhandahålla kläderna eller inte. Där är Ann Georgssons ståndpunkt tydlig:

– Det går absolut inte att upprätthålla en basal hygienföreskrift om inte arbetsgivaren tillhandahålla kläder. Det ligger i sakens natur. Det är en orimlig kostnad för den enskilde individen, men inte för arbetsgivaren.

Malmö stad har ännu inte kommit in med sitt svar till rätten.

Men oavsett hur det går i det ärendet gäller alltså föreskriften från och med årsskiftet.