Projektet, som startade förra året, gick ut på att långtidsarbetslösa anställdes till att utföra enklare arbetsuppgifter inom förskolan och äldreomsorgen i Västra Götaland. Detta för att ge ordinarie personal stöd och möjlighet att ägna mer tid till sina huvudsysslor, samtidigt som arbetslösa erbjuds en väg in på arbetsmarknaden.

Trots att grundtanken var att enbart sköta de enklare arbetsuppgifterna, visade det sig att majoriteten av de projektanställda tog ett större ansvar, genom att till exempel tillbringa tid med barnen eller boenden. På så vis blev avlastningen mer generell, säger Daniel Castillo, filosofiedoktor i sociologi på Södertörns högskola.

– Både chefer och personal har tyckt att projektdeltagarna har varit väldigt duktiga och lämpliga. Så många gånger har de fått göra fler arbetsuppgifter än bara de enklare. Då har man i hög grad delat på alla arbetsuppgifter, säger han.

Förutom vidgade möjligheter för de långtidsarbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden, har studien också belyst frågan om kommunernas höga krav på formell utbildning, menar Daniel Castillo.

– De har inte haft några formella utbildningar. Men de har ändå varit så pass personligt lämpliga att de fått göra mer sofistikerade arbetsuppgifter än vad som var tänkt från början. Det tyder ju på att kraven på utbildning kanske är lite problematiska. Vi kanske utestänger individer som är högst lämpliga att jobba i de här branscherna, men som inte har eller har haft möjligheterna att utbilda sig?

Projektet ingår i Samordningsföreningen Deltas arbete, ett samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, landsting och kommuner. Intresset för ett framtida yrkesliv inom förskola och äldreomsorg har varit stort bland de projektanställda. Hur det går för dem kommer att följas upp efter att anställningarna löpt ut.