Det var matintresset som fick kocken Mattias Larsson att börja odla själv. Det första steget blev egna kryddor hemma på terrassen.
  – Jag älskar örter. Det är sådana aromer. I somras hade jag en basilika hemma som blev så här hög, säger han och måttar med handen i brösthöjd.
  – Inget ont om köpta kryddväxter, men smakerna i det man odlar själv blir helt annat.

Det är inte bara odlade matväxter som slinker ned i hans maträtter. Experimentlusten är stor och han prövar sig fram.
  – Penséer är alltid gott, tagetes och de flesta grässorter går att äta. Tulpanblad smakar sockerärta och är väldigt gott i sallad.
  Något han talar sig varm för är att brygga te på egna örter.
  – Man tar örterna, en aning honung och lite citron, så blir det ett fantastiskt te. Det gäller bara att inte ta för mycket honung då kommer inte örternas smaker riktigt fram.

RECEPT. Trädgårdens lemoncurd 

6 äggulor
150 g strösocker
1½ citron
100 g smör
2 msk finhackad doftpelargon eller citrustagetes
• Finriv det yttersta skalet av citronen och pressa juicen.
• Vispa äggulor med hälften av sockret luftigt.
• Koka upp resten av sockret med citronsaft, citronskal och smör.
• Häll blandningen över äggvispet.  Häll tillbaka i kastrullen och sjud på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat.
• Blanda ner doftpelargonen eller tagetesen och låt kallna.

RECEPT. Garden tea 

Röd Basilika
Mynta
Honung
Citron
• Följ receptet eller blanda några egna favoritörter. Var inte rädd att pröva olika varianter, riv bladen och häll på hett vatten. Smaksätt med lite honung och citron. Låt dra i några minuter. Klart!