Kommunalarbetaren har tittat på de 10486 kommunalare som gick i pension förra året.  De flesta, drygt hälften, gick vid 65. Men hela 36 procent lämnade arbetslivet tidigare.

Sam Sandberg är ordförande i SKPF, Svenska kommunalpensionärernas förbund. Han tror att det krävs stora förändringar i arbetsmiljön om anställda inom Kommunals områden ska kunna arbeta längre.
  – Man måste tänka om och ge de äldre medarbetarna andra arbetsuppgifter. Man kanske skulle behöva börja redan med de som är 55 år för att de ska hålla arbetslivet ut, säger han.

Regeringens argument för höjd pensionsålder är att det krävs att vi arbetar mer för att kunna klara välfärden. Sam Sandberg har förståelse för det, men tycker att man borde se till arbetade timmar under en livstid.
  – Om fler av dem som arbetar deltid skulle få heltid och unga skulle börja arbeta tidigare skulle det också ge fler timmar.

Kommunals pensionärer

2012 gick 10 486 kommunalare i pension.
54 procent slutade året de fyllde 65 år.
35 procent slutade innan 65 år.
10 procent fortsatte arbeta efter 65 år. 

 Alla ska jobba längre

Idag kan du ta ut statlig ålderspension från 61 år och har rätt att arbeta fram till 67 år.
Pensionsåldersutredningen väntas i april föreslå att lägsta åldern i stället blir 63 år och att rätten att arbeta höjs till 69 år.
Rätt att arbeta innebär att arbetsgivaren inte kan säga nej om en 68-åring vill fortsätta arbeta.
Kommunal kräver att höjd pensionsålder följs av en lag om minimibemanning i äldreomsorgen och en förbättrad arbetsmiljö.