Några av barnen från barnhemmet tillsammans med två svenska volontärer.

Marijana Gutic, pyskologistuderande och tidigare volontär på barnhemmet, är den som kom med idén till resan och samlade in de pengar som behövdes. Hon var med på stranden när den första gruppen barn mötte havet för första gången, och förvånades över deras allvar.

– Det gick inte att se vad de tänkte och kände. De var väl lite chockade när de såg hur stort havet var, säger Marijana.

Men rädslan släppte när småbarnen börj­ade leka i vattnet. Så småningom badade alla, barnen, ungdomarna och personalen.
För en person dröjde det något längre innan rädslan släppte. Jacinta Njoroge, vårdbiträdet från Stockholm som äger barnhemmet, berättar:

– Jag var så nervös! Jag tänkte: Tänk om vi åker med 92 barn och kommer tillbaka med 80. Tänk om någon drunknar, eller tjejerna försvinner med beach boys, om de får malaria! Jag köpte massor av myggnät.

Men även Jacinta kunde slappna av efter ett tag, när hon såg hur fint barnen uppförde sig.

– Det hände ingenting, de var jättesnälla. Och de var så lyckliga! Jag fick tårar i ögonen när jag såg deras miner, säger Jacinta.

Jag fick tårar i ögonen när jag såg deras miner.

Det var på morgonen den 23:e december som tre bussar lämnade barnhemmet i Kampi ya Moto för att köra de 70 milen söderut till Mombasa. Först på natten kom de fram, och sömniga barn hasade ur bussarna i mörkret. På skolan, där de skulle bo de närmaste dagarna, fick de en bit mat och sen var det raka vägen in i sovsalarna.

Marijana trodde att barnen skulle sova länge, men alla var uppe tidigt nästa morgon och väntade ivrigt på att få åka till stranden.

Sen följde fyra härliga dagar där havet var huvudattraktionen. Hälften av barnen var på stranden på förmiddagen, andra hälften var där på eftermiddagen.

De som inte var på stranden gjorde annat kul: Lekar på skolområdet där de bodde, utflykt till djurparken, sightseeing i Mombasa.

När det var dags att lämna Mombasa följde Marijana med tillbaka till barnhemmet, och firade nyår där. Barnen fortsatte att prata om resan hela tiden, och de nya badbollarna var med överallt.

– De är så stolta över att kunna säga att de badat i havet i Mombasa. Det gäller både vuxna och barn, säger Marijana.

Phyllis Memorial Childrens Home

Barnhemmet Phyllis Memorial Childrens Home startades år 2000 av vårdbiträdet Jacinta Njoroge från Stockholm.
I dag bor cirka 80 barn där, och det finns förskola och grundskola.
Barnhemmet drivs helt med frivilliga bidrag, från enskilda, från fackliga sektioner, företag och föreningar som Lions och Rotary. Kommunalarbetaren sponsrar också barnhemmet.
Vill du hjälpa? Föreningen Kampi ya Motos barns postgironummer: 90 01 18-1.