– Man måste starta upp en riktad utbildning åt den här gruppen så vi kan få den nationella behörigheten. Det är slöseri med resurser annars, säger Inger Lindström.

Tillsammans med 30 andra barnskötare i Boden har hon under tre år läst till förskollärare vid sidan av heltidsarbete. Uppdragsutbildningen vid Luleå universitet som ordnats på begäran av arbetsgivaren Bodens kommun, gav barnskötarna tjänst som förskollärare med lokal behörighet.

– De var så nöjda i kommunen med våra kunskaper, säger Inger Lindström.

Men vid årsskiftet började de nya reglerna gälla för lärarlegitimation. Då ändrade kommunen Ingers och hennes kollegors titel till förskolepedagog.

– Jag tror inte i dagsläget att vi kommer få ändrad lön, men vi känner att vi blir en grupp som står utanför. Det blir en osäkerhet i framtiden både med lönen och anställningstryggheten, säger Inger Lindström.

Hon och hennes kurskamrat Anna-Carin Aaro har förgäves försökt få Bodens kommun att ordna en kompletterande uppdragsutbildning på de 90 högskolepoäng som saknas för att de ska få förskollärarlegitimation. Att ta studielån och läsa vidare själva på universitetet är inte heller en möjlighet efter att förskollärarprogrammet gjorts om. För att kunna komplettera sin utbildning måste Inger och Anna-Carin ha jobbat som förskollärare i åtta år.

– Vi har jobbat mellan 30 och 40 år i barnomsorgen och vi har 90 poäng kvar men vi blockas från förskollärartiteln. Trots att det är ett bristyrke idag, säger Anna-Carin Aaro.

Hon är också kommunal S-politiker i Boden och såg förra året till att några partikamrater la fram en motion i riksdagen. Där krävde man att staten ska ordna en vidareutbildning liknande den som finns för lärare som saknar legitimation. Men motionen avslogs.

– Jag har skrivit till utbildningsutskottet och anfört samma sak igen och skickat ett mejl till Gustav Fridolin (utbildningsminister). Nu ska jag skriva till alla S-politiker också i utbildningsutskottet.  Vi önskar att regeringen tar ett ansvar eftersom så många sitter i samma situation som vi, säger Anna-Carin Aaro.

Från utbildningsdepartementet påpekar man att staten inte varit inblandad i den kommunala uppdragsutbildningen för barnskötare. Kommunalarbetaren har inte fått någon intervju, men på mejl skriver Rasmus Lenefors, pressekreterare hos ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S): ”Det är universitet och högskolor som är ansvariga myndigheter att bedöma om tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. Huruvida det bör utvecklas ytterligare vägar för att fortare kunna vidareutbilda sig till förskollärare är inte en fråga som har lyfts till regeringen, men om så görs är vi öppna för att titta närmare på det.”