Enligt Sayran Khayati, ansvarig jurist på Socialstyrelsen, handlar det främst om mindre förtydliganden av föreskrifterna.

– De grundläggande principerna är helt oförändrade och vi står fast vid vårt krav på dygnetrunt-bemanning, säger hon.

Socialstyrelsen har däremot förtydligat kravet på hur kommunerna ska dokumentera besluten om vilken omsorg de boende ska få. Det behöver inte anges hur många gånger en boende ska få gå ut, bara att hon eller han ska få promenader.

– Många har uppfattat att besluten ska vara väldigt detaljerade. Men vi vill att det mer på ett övergripande plan ska visa vad de äldre ska få för insatser, säger Sayran Khayati.

Men har det inte en viss betydelse för bemanningen om personalen ska ta ut de äldre en gång per dag eller en gång per månad?
– Jo så kan man se det. Men även vi vet att de äldres behov förändras med korta mellanrum och därför måste besluten vara flexibla. Det viktiga här är att planeringen ska tydliggöra vad den boende ska få för insatser, så ser det inte ut idag. Det görs genomförandeplaner, men de används inte för att styra bemanningen.

I föreskrifterna finns inte längre krav på ett visst antal anställda per enhet, som det allra första förslaget såg ut när reglerna togs fram för demensboenden. Kravet är istället att varje särskilt boende ska vara bemannat dygnet runt.

Vad hindrar en kommun från att då skapa väldigt stora boenden med en enda nattpersonal?

– Att vi kräver att de ska kunna ge hjälp utan dröjsmål. Då behövs kanske fler än en personal. Och även natten ska ju vara bemannad efter de äldres olika behov.

Arbetsgivareorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, har hela tiden varit mycket kritiska till bemanningskraven. Bland annat anser de att Socialstyrelsen räknat alldeles för lågt på kostnaderna för den ökade bemanningen. Men även här står myndigheten fast vid sina beräkningar.

Socialstyrelsen har tidigare sagt att man ska försöka möta SKL i den här frågan. Har ni ändrat föreskrifterna något efter SKL:s kritik?

– Det är mer en politisk fråga du får ställa till ledningen. Men vi har försökt prata i fem års tid men vi står där vi står.

Om det ska bli någon ökad bemanning avgörs nu av regeringen. Enligt en ny lag måste myndigheter som Socialstyrelsen få regeringens godkännande om de ska införa föreskrifter som innebär stora kostnadsökningar för stat, kommuner eller landsting.

Äldreminister Åsa Regnér (S) har tidigare sagt till KA att regeringens satsning på äldreomsorgen bör täcka den ökade bemanning som Socialstyrelsens nya regler kräver. Regeringen har beslutat lägga två miljarder kronor mer per år fram till och med 2018.