Fåren är både sällskap och gräsklippare för Britt Berkemann.

Kring de två låga hus­en är gräsmattan jämn som ett golv. Men i hag­en böljar marken, det är gropigt, tuvigt och stenigt. Här är gräsklipp­aren chanslös, så tackan Josefin och hennes två lamm Maria och Magdalena håller undan gräs och nässlor.

De tre fåren kom hit i början av sommaren. Då var Maria och Magdalena små lamm. När vi besöker dem är det augusti och de är nästan lika stora som sin mamma.

När vi går fram till hagen bräker de och kommer emot oss. Deras feta pälsar är smålockiga efter regnet igår. De nosar, buffar och låter sig klappas.

– Vi har haft får nästan varje sommar sen jag var liten, säger Karin Berkeman.
Karin är Britts dotter, och hon är glad att även hennes barn Ebba och Erik får växa upp med får.

Sjuåriga Ebba häller upp pellets i ett tråg för att locka fåren att ställa upp för fotografen. De skuffas och trängs för att komma fram till tråget. Lillebror Erik får en knuff men blir snart glad igen.

Britt och Karin tycker att fåren är väldigt lättskötta. Allt de behöver äta växer i hag­en, och så ska de ha vatten och en saltsten. Bra stängsel och tillsyn varje dag är också nödvändigt.

Det stora problemet har varit att få tag på får att hyra. Två somrar har de varit utan, sen fick de syn på en annons i tidningen Land. Kvinnan som annonserade heter Karin Annerfors och bor i Hishult, tre mil bort på andra sidan gränsen till Halland.

– Jag har mycket djur, så jag tyckte det var skönt att slippa ha några över sommaren, säger hon.

Förutom fåren har hon hyrt ut ett marsvin till en familj som behövde sällskap till sitt ensamma marsvin. Karin Annerfors känner sig trygg med att de hon hyr ut till tar hand om djuren på ett bra sätt.

– Jag träffar dem och jag får ju lita på dem. Om det är något problem så får de ringa mig, det har vi kommit överens om, säger Karin Annerfors.

Nu ska hon snart hämta hem sina får. Familjen Berkeman har uppskattat dem mycket, men är inte ledsna över att behöva skiljas ifrån dem. De har provat att äga får, och det var mest besvärligt. Av misstag blev fem tackor dräktiga, och på våren hade de en massa lamm som måste flaskmatas. Dessutom kunde de små lammen promenera rätt igenom stängslet och tugga i sig alla fina blommor.

– Att hyra är precis lagom, säger Britt.

Djur till nytta och nöje

Djur är trevligt sällskap, och de kan göra stor nytta i din trädgård. Om du inte kan ha djur året runt kan du hyra på semestern.

Får: Får kan ”klippa gräs”– men en del är finsmakare och äter inte allt som växer i hagen. De kan äta bark från träd så att dessa skadas. Gutefår och gotlandsfår sägs vara effektivare buskröjare än andra raser.

Kor: Det är inte vanligt att hyra kor, men om man vill hålla undan besvärlig sly så är det kor av gammal lantras man ska försöka få tag på.

Höns: Höns tar hand om ditt matavfall och levererar ägg och gödsel i utbyte. I vissa kommuner får man ha höns i tätbebyggt område. Tupp får man oftast bara ha ute på landet, då de kan låta mycket.

Kaniner och marsvin: Kan ha en lätt gräsklippareffekt, men hyrs framför allt för sällskaps skull.

Bin: Bin pollinerar frukt, bär och grönsaker, så en bikupa i trädgården kan öka dina skördar. Honung är en trevlig bieffekt.

Myskankor: Äter mördarsniglar, men det är olika hur ”effektiva” de är. De kan också äta plantor som man gärna hade haft kvar… Lär vara lugna och tysta. Värper ätbara ägg.

Hyra djur – och hyra ut

  • Både den som hyr ut och den som hyr har ansvar för att djuren har det bra.
  • Uthyraren ska kolla att den som hyr har den kunskap som krävs.
  • Det finns lagar för till exempel hur stort utrymme olika djur ska ha. Läs på Jordbruksverkets hemsida, www.jordbruksverket.se
  • Om man ska hyra ut många djur krävs tillstånd. Till exempel tre eller fler katter, sex eller fler kaniner. Kolla med länsstyrelsen vad som gäller.
  • För kor, får och grisar finns en särskild regel: Den som hyr djuren måste skaffa ett så kallat ”produktionsplatsnummer”. Det är för att man ska kunna spåra smitta om djuren blir sjuka. Ett produktionsplatsnummer är inte svårt att skaffa. Ansökan görs hos Jordbruksverket.

Här hittar du djur att hyra

  • Annonser i tidningar och på internet.
  • Lappar på anslagstavlor, till exempel i närbutiken.
  • Fråga runt i grannskapet!