Det är Transportstyrelsen som utfärdar yrkeskompetensbeviset som det alltså, sedan den 10 september i år, är krav på att landets bussförare har. Man får beviset om man har gått en fortbildning på 35 timmar.

Men på företaget Skelleftebuss saknade minst 20 förare beviset på den angivna dagen förra veckan. Eftersom de gått igenom utbildningen och bara inte fått kortet menade arbetsgivaren att det var okej att köra ändå.

– Det stämmer. Det beror på att vi har fått information om att om utbildningen är klar så är man registrerad i systemet och då ska man vara körklar, säger Skelleftebuss vd Andreas Olofsson.

Men facket är kritiskt. Håkan Nilsson är sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå och säger:

– Skelleftebuss har vetat om lagstiftningen i sju år, de har haft extremt lång tid på sig att fortbilda förarna.

Andreas Olofsson medger att de ”ligger lite efter”. Men säger att det beror på att det är ett stort förarkollektiv.

– Några har halkat lite efter. Det beror oftast på att man har missat någon utbildningsdag, vilket man i och för sig kan ha haft en god anledning till.

Kommunal menar att förarna hamnar i en knepig situation när arbetsgivaren uppmanar dem att köra, samtidigt som regelverket uppmanar dem att avstå. Och facket centralt tar tydligt avstånd från rekommendationen att köra utan giltigt yrkeskompetensbevis. I teorin skulle detta kunna leda till böter för den enskilda föraren. Ombudsmannen Mario Gavran säger:

– Vi tycker inte att det är okej. Då bryter man mot de regler som finns. Det är som att bryta mot lagarna om att man inte får köra onykter eller utan säkerhetsbälte. Det förhållningssättet kan man inte ha.

Han sitter i det nationella YKB-forumet och säger att han inte fått några signaler om att förare på andra håll i landet saknar yrkeskompetensbevis.

– Tvärtom är det fler som ansökt om yrkeskompetensbevis än vi först trodde.