Det var i början på 80-talet som bussför­aren Stefan Björck i Stockholm köpte sin första aktie. 

– Det var en väldig uppgång på börsen under 80-talet, så det blev en folkrörelse att aktiespara. Jag började för att få bättre avkastning jämfört med vad man fick på banken. Sen har det gått upp och ner, men jag har haft inställningen att vara långsiktig, säger Stefan Björck. 

Med det menas att inte sälja så fort aktien går ner, utan att ha is i magen och vänta tills den går upp igen. 

Som lågavlönad kanske inte första tanken är att spara i aktier. Men Stefan Björck tycker inte att man behöver vara särskilt orolig för att förlora en massa pengar, så länge som man följer några grundläggande principer. En av de viktigaste är att läsa på ordentligt om ett företag innan man köper aktier i det.

– Man måste veta att bolaget klarar av att tjäna pengar och att de har bra produkter som kommer fortsätta att säljas. Det ska också vara lätt att förstå vad de tjänar pengar på. Annars kan man inte bedöma om det är en bra investering, säger Stefan Björck. 

En annan grundregel är att inte ha allt sitt spar­ande i aktier. Stefan har hälften på sparkonto och hälften i aktier. Det är också viktigt att man blandar trygga investeringar med mer riskfyllda. 

– Merparten av innehavet ska vara så tryggt som möjligt. Så kan man ha några kryddor, som är mindre säkra men som kan ge större avkastning. Det är som att plocka äpplen från ett äppelträd. De som sitter högre upp är mer riskfyllda att få tag i, men kanske är godare eftersom de sitter närmare solen.

Det är också bra att inte investera alla pengar på en gång, utan i stället göra det regelbundet, eftersom det minskar risken för att förlora pengar över tid.  

”Jag vill inte gärna investera i vapentillverkning eller tobak. Fastighetsbolag känner jag mig också lite tveksam till.”

Efter 30 år som småsparare håller Stefan Björck inte längre räkningen på hur mycket han har gått plus. Men han minns både bra och dåliga investeringar. En av de sämsta gjorde han precis i början. 

– Jag hade lagt märke till en aktie som rörde sig upp och ner, inom ett visst intervall. Då tänkte jag att jag skulle köpa när den var nere och sälja när den var uppe på toppen. Det gick jättebra så då köpte jag en gång till och lade in mycket mera pengar. Men då gick bolaget i konkurs. Det var just därför den hade rört sig så mycket, för att det var osäkert var företag­et skulle ta vägen. 

Stefan tycker att det kan vara bra att ha ett mål för sitt sparande. Men själv är han inte så mycket för att konsumera och kan inte peka på något särskilt som han tack vare aktiesparandet fått råd med. Med tid­en har det också blivit lika mycket en hobby som ett sätt att få pengarna att växa. Han är förtroendevald i Aktiespararnas förening och är med och ordnar aktiviteter.

Och pengar är inte allt. Det finns några sorters bolag som Stefan inte investerar i av principskäl. 

– Jag vill inte gärna investera i vapentillverkning eller tobak. Fastighetsbolag känner jag mig också lite tveksam till eftersom deras affärsidé är att hela tiden höja hyrorna. Och det gillar inte jag eftersom jag själv är hyresgäst. 

Börja spara i aktier – så gör du

Skaffa en så kallad aktiedepå hos en bank. Något som blivit populärt och rekommenderas för nybörjare är investeringssparkonton, då slipper du betala skatt på varje försäljning och betalar i stället ett schablonbelopp per år oavsett hur mycket du köper och säljer. Finns både hos storbankerna och nischade banker.
För över pengar till depån. Nu kan du köpa och sälja aktier!

Tänk på det här när du köper aktier

Köp inte aktier för pengar som du kommer att behöva inom tre år. Värdet går upp och ner och aktiespar­ande bör ses som ett långsiktigt sparande. 
Sprid riskerna genom att köpa aktier hos flera olika bolag i olika sorters branscher och inte bara investera i ett eller två bolag. Fem olika aktier är bra att börja med.
Köp inte för alltför små summor, då går för stor andel åt till avgifter. Spara i stället ihop en större summa och köp aktier för, kanske en gång i halvåret. 
Satsa inte alla sparpengar på aktier. Börja med fem procent av sparkapitalet.
Låna inte pengar för att köpa aktier. 
Glöm inte att det alltid är förenat med viss risk att spara i aktier. 
Källa: Stefan Björck och Claes Hemberg, sparekonom på banken Avanza.

Men fonder då?

Om man känner sig osäker på att köpa aktier kan man spara i fonder. Det är en samling av olika värdepapper, exempelvis aktier, som plockas ihop av förvaltare. Det finns både aktivt förvaltaltade fonder och indexfonder som följer börsen.

Det här är en aktie

En aktie är en andel av ett företag.
Priset beror på vad folk är beredda att betala. Om många tror att företaget eller världsekonomin ska gå bra går priset upp. Om det är tvärtom går priset ner.
Om man säljer aktien när priset har gått upp har man tjänat pengar. En gång om året kan man också få utdelning. Då får man en liten summa pengar per aktie.