När man ser hur alla dessa undersköterskor sliter, ter det sig märkligt att industriarbetare ska ha högre lön än dem. Bägge yrkena är tuffa och känns i kroppen och långt ifrån alla skulle klara av ett arbetspass i någon av grupperna. Men att en industriarbetare ska tjäna några tusenlappar mer än en undersköterska ter sig omotiverat och har mer att göra med att traditionellt manliga yrken värderats högre genom historien än mer kvinnodominerade yrken. Det är dags för förändring.

Som ett led i att åstadkomma detta gick Kommunal nyligen ut och hotade att lämna LO-samordningen om det inte blir en ordentlig satsning på att få upp lönerna för undersköterskor (läs mer här). Det var ett välkommet utspel som låg helt rätt i tiden. Nu drar snart avtalsrörelsen i gång på allvar och det återstår att se om övriga LO-förbund är beredda att stötta Kommunal.  Fackförbundet organiserar mer än en halv miljon arbetare, de flesta av dem kvinnor och till medlemsantalet är de till och med större än IF Metall och borde därför vara viktiga för de övriga LO-förbunden att ha med i samordningen. Det finns också flera andra förbund som visserligen är mindre sett till antalet medlemmar, men som precis som Kommunal främst organiserar kvinnor. Dessa fackförbund borde också ha mycket att vinna på en satsning på att få upp lönerna för sina medlemmar.

För att lyckas få igenom kraven om en satsning på högre löner för Kommunals medlemmar, är det dock viktigt att arbetet med människor uppvärderas i samhället i stort. På samma sätt som mäns arbete med maskiner alltid ansetts betydelsefullt, är det dags att nu se arbetet med vård och omsorg på samma sätt. Utan undersköterskor, brandmän, renhållningsarbetare, kyrkovaktmästare, städare i skolor och förskolor och fritidsledare och personliga assistenter stannar Sverige. Förhoppningsvis kan högre löner för undersköterskor bana väg också för en satsning på andra medlemsgrupper.

Illustration: Magnus Bard