– Jag började jobba här för sex år sedan och har haft problem hela tiden. Det började med trötthet, huvudvärk och att jag var torr i munnen. Sedan har det utvecklats till att jag är förkyld nästan hela tiden, förutom under sommarlovet, säger Helen Odhe som är köksansvarig.

Den 20 oktober stängdes skolköket på Råssnässkolan. Men redan 2009 påtalades problem med ventilationen vid en skyddsrond, och problemen har sannolikt pågått ännu längre.
– Arbetsgivaren har inte följt rekommendationerna efter skyddsronderna utan bara låtit det rulla på. Personalen utsätts för fara och det är absolut inte okej. Deras besvär måste tas på fullt allvar, säger Ulla Eriksson, huvudskyddsombud på Kommunal i Motala.

Sedan köket stängts lagas maten i lasarettsköket och kommer med lastbil. Personalen är fortfarande i kökslokalen och arbetar, men de använder inte maskinerna och diskar glas och bestick i en annan lokal.
– Det är tråkigt för vi vill ju laga mat, det lilla vi får göra i vanliga fall. Samtidigt vill vi ju må bra. Det känns lite tråkigt att de inte gjort något åt det här tidigare, säger Helen Odhe.
Hennes kollega Stina Willén är den som drabbats allra värst av den dåliga arbetsmiljön. Hennes ögon är torra, rödinfekterade och smärtar. Läkaren säger att det sannolikt är luften i skolköket som är problemet. Ögonbesvären startade strax efter att hon började på Råssnässkolan för tre år sedan.
– Man blir lite ledsen över att man inte tas på allvar, men man vill ju inte bråka heller. Samtidigt vet man inte vet vart man ska vända sig riktigt för att något skulle hända. Det har ju varit flera skyddsronder utan att det hänt något, säger Stina Willén.

Den kortsiktiga lösningen har varit att delvis stänga köket. Stina Willén har samtidigt flyttats till lasarettsköket under november månad.
– Jag hoppas ju att arbetsmiljön ska bli bättre så jag kan gå tillbaka dit och jobba igen. Jag trivs på skolan och saknar barnkontakten som är ett extra plus i jobbet där.
Huvudskyddsombudet Ulla Eriksson har begärt en riskbedömning och en handlingsplan från arbetsgivaren som hon väntar svar på den närmaste veckan.

Kostchef Margaretha af Trolle menar att kostenheten gjort vad den har kunnat.
– Det är fastighetsenheten som inte fullgjort rekommendationerna. Jag måste sätta press på fastighet så att kökspersonalen har en vettig arbetsmiljö.
Tycker du att kökspersonalen har haft en vettig arbetsmiljö?
– Ja, det tycker jag nog faktiskt. Det är lite diffusa problem, visst är det det. Men jag kan inte göra något innan jag får reda på att något inte stämmer. Nu får vi avvakta mätningarna och se vad som dyker upp, om det är mögel eller något annat, säger Margaretha af Trolle.