På Södersjukhuset i Stockholm finns två förlossningsavdelningar – Södra BB och stora förlossningen. Södra BB har relativt få platser och ett unikt koncept som erbjuder en sammanhållen vård före, under och efter förlossningen. Den födande får också ha samma barnmorska under hela förlossningen. Ett krav för att få föda där är att kvinnan är frisk och inte riskerar några komplikationer.

Samtidigt har den stora förlossningsavdelningen under lång tid dragits med en hög arbetsbelastning, överbeläggningar och en undermålig fysisk arbetsmiljö, enligt Kommunal. För några veckor sedan kom beskedet att Södra BB läggs ner i sin nuvarande form och slås ihop med den stora förlossningen, för att omfördela resurser dit.

Det väckte stora protester hos personalen på Södra BB och politiker. I förra veckan meddelade sjukhusledningen att Södra BB blir kvar, efter att samtliga partier i landstinget protesterat. Många hurrade. Men på den stora förlossningen ledde beskedet till att Kommunal och Vårdförbundet gick ihop och lade en så kallad 6.6a-anmälan, om krav på åtgärder enligt arbetsmiljölagen.

– Personalen på stora förlossningen hade sett fram emot att man skulle göra något åt arbetsmiljön i och med omorganiseringen, med tillgång till nya lokaler och upprustning. När politikerna fattade nya beslut fick personalen nog och kände att nu kommer vi få vänta i massa år till, nu orkar vi inte vänta mer, säger Ann-Christine Nilsson, facklig förtroendevald för Kommunal på Södersjukhuset.  

Anmälan rör den fysiska arbetsmiljön. Personalen beskriver bland annat trasiga lampor som gör att de får ta prover i mobilljus, handfat som trillar ner på golvet, persienner som hänger på trekvart och fåtöljer i förlossningsrummen där tyget är trasigt.

– De har en lista på flera sidor på saker som behöver åtgärdas, från stort till smått. Den fysiska arbetsmiljön är undermålig och har i princip fått förfalla under lång tid, säger Ann-Christine Nilsson.

Kommunals uppfattning är att förslaget på att lägga ner Södra BB skulle ha lett till en bättre arbetsmiljö för personalen på den stora förlossningen.

Ann-Christine Nilsson säger att även den psykosociala arbetsmiljön är dålig, med perioder av underbemanning och hög arbetsbelastning.

– När en barnmorska på Södra BB förlöser i snitt mindre än 25 förlossningar per år och en barnmorska på den stora förlossningen upp emot 70, då förstår man att det finns vissa skillnader i arbetssätt och arbetsmiljö, säger Ann-Christine Nilsson.

En annan aspekt är att medan föderskor hänvisas till andra sjukhus för att det inte finns plats på stora förlossningen, har det hänt att rum stått tomma på Södra BB.

– 10 procent av de som söker förlossning på Södersjukhuset hänvisas vidare, och det förekommer samtidigt som det ibland har stått rum tomma på Södra BB. Det håller inte i längden, säger Ann-Christine Nilsson.

Samtidigt poängterar hon att hon har förståelse för att personalen på Södra BB blev ledsna och upprörda över beskedet om att det skulle läggas ner. 

– Det är barnmorskor som har särskilt sökt sig dit för att man vill arbeta med Södra BB:s koncept, och det är klart att mattan dras undan för dem när de får höra att arbetsgivaren vill förändra hela deras tillvaro. Men personalen på stora förlossningen känner att de har kommit i kläm.

Nu måste arbetsgivaren svara på vad de vidtar för åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Om Kommunal och Vårdförbundet inte är nöjda med svaret kan anmälan gå vidare till Arbetsmiljöverket.