KA har talat med flera tidigare anställda på Hagakliniken som vittnar om en oacceptabel arbetsmiljö på sin gamla arbetsplats. De vill vara anonyma, de litar inte på sin tidigare arbetsgivare.
– De som jobbar där har ingen de kan vända sig till. Jag tycker det är jättesynd att de utnyttjar personalen, säger en av de minst elva personer som de två senaste åren slutat på Hagakliniken, där 28 personer nu arbetar.

Redan under anställningsintervjun började de ana oråd, när arbetsgivaren klargjorde att facket inte var välkommet. Det vågade ingen ifrågasätta, eftersom de behövde ett arbete.
– Jag var så himla glad att jag fick jobbet och allt annat lät så bra, säger en av de tidigare anställda som inte heller kontaktade facket när hon hade bestämt sig för att sluta.
– Det är för att det är förbjudet där.

Kommunals företrädare blev väldigt otrevligt bemött vid kontakt med vårdcentralen för två år sedan. Sedan dess har det gått bättre.
– När vi hade det senaste mötet var arbetsgivaren tillmötesgående, säger Hans Ekström som är Kommunals ordförande för den berörda sektionen.
Men det har inte blivit något kollektivavtal, i stället har arbetsgivaren tecknat en privat försäkring. Nyss hade Hagakliniken ett primärvårdsavtal med Västra Götalandsregionen där vissa krav måste följas för att bedriva en vårdcentral i regionen, varav ett är kollektivavtal.
– Men i kravboken är det egentligen bara när det gäller vård som de har rätt att ställa krav, säger Hans Ekström.

Då felaktig bokföring av patienter upptäcktes sade Västra Götalandsregionen upp avtalet och kliniken får nu inte längre vara en vårdcentral, men fortsätter som en läkarmottagning.
Den tidigare personalen berättar också om kränkningar och utskällningar framför patienter och kollegor.
– De har mobbat ut personal som inte passar in, sådana som står upp för sina rättigheter helt enkelt.

De berättar att de ofta bara hann ta lunchrast och var tvungna att arbeta när de var sjuka. Till och med vid magsjuka, då de uppmanats att ställa upp för kliniken. Precis innan primärvårdsavtalet upphörde kontaktade de Västra Götalandsregionen för att uppmärksamma problemet. Men då regionen inte kan ställa krav på arbetsmiljön har de inte kunna göra något.
– Det är inte det vi granskar, utan vi granskar utifrån ett patient- och medborgarperspektiv, säger Ralph Harlid, hälso- och sjukvårdschef på Västra Götalandsregionen.

Enligt chefen för Hagakliniken, Ali Hajimirsadeghi, stämmer inte bilden de tidigare anställda vittnar om. Han menar att det är en historia som en tidigare anställd kokat ihop och spridit bland personalen, då hon tidigare varit anställd hos en konkurrent.
– Det är en person som har varit här, som har gått mot ledningen, som har ljugit för personalen om att det inte blir någon löneförhöjning. Hon har sagt att personalen är rädd för mig och att folk gråter här varje dag, men vi har bara kul här och det har vi haft hela tiden, säger han.
Att han inte har skrivit kollektivavtal beror på att han blivit dåligt bemött av Kommunals representant, som ska ha kränkt honom för hans ursprung.
– Flera i min personal är fackliga och det är inga problem att man är med i facket. Men jag har sagt att jag inte skriver avtal med facket, säger Ali Hajimirsadeghi.

Att han ska ha förbjudit folk att gå med i facket ska inte heller stämma.
– Jag har sagt så här: jag har inte avtal med facket. Det spelar ingen roll om ni är med eller inte, säger Ali Hajimirsadeghi och tillägger:
– Vi har personal som jobbat här sedan 2007. Varför har inte de lämnat oss?

Kommunal har valt att gå varsamt fram och försöka få arbetsgivaren att förstå att det är för allas bästa att man välkomnar facket och skriver kollektivavtal.
– Man får ha en bra personlig relation med småföretagen, man kan inte bara ringa upp och säga till dem att de ska skriva på, säger Hans Ekström.

Fotnot: KA har pratat med flera tidigare anställda vars historier stämmer överens. KA har även tagit del av dokument som styrker det som sagts.