– Jag har sökt till utbildningen flera gånger. Nu har jag chans att gå den med studielön och slipper ta lån, säger Ulrica Busk, 36, som arbetat om undersköterska i 14 år.

Landstinget betalar studielön på 18 000 kronor i månaden under terminerna, utbildningen leder till legitimation.

– Det är ett fantastiskt erbjudande, säger Christian Hansén, 25, som arbetat som undersköterska i sex år och som även han sökt till sjuksköterskeprogrammet tidigare.

Båda arbetar på lasarettet i Mora och båda lockas av att som sjuksköterska få ta ett större medicinskt ansvar.

– Jag vill vidare, göra allt. Det är en bra utbildning för framtiden, sjuksköterskorna kommer alltid att finnas kvar, säger Ulrica Busk.

Initiativet till utbildningen kommer från Kommunal. Mona Månsson, ordförande för sektionen på Mora lasarett, ser ingen motsättning i att Kommunal driver att medlemmarna ska kunna utbilda sig till ett yrke som sannolikt innebär att de går över till Vårdförbundet.

– Krasst kan jag säga att vi kanske räddar fler arbetstillfällen i det långa loppet. Har vi inga sjuksköterskor, då har vi inga undersköterskejobb heller.

Nu driver Kommunal att landstinget ska stå för litteratur och resor. Tidigare har facket krävt att kunskap skulle kunna valideras, men enligt högskolan är det inte möjligt.

Landstinget köper platserna på sjuksköterskeprogrammet av Högskolan Dalarna.

– De kommer att få poäng på exakt samma sätt som de vanliga studenterna, säger Stina Jeffner, akademichef, Högskolan Dalarna.

Högskolan och landstinget har tillsammans bestämt vilka antagningskrav som ska gälla. 72 personer har sökt de 30 platserna.

Urvalet görs av landstinget som kallar dem som uppfyller kraven till intervju som ska ge en kompletterande bild till ansökan och referenser. Besked till dem som antagits kommer i början av juni, terminsstart är den sista augusti.