Historikern Johanna Overud söker svar på frågor om kvinnliga sotare. På uppdrag av Myndigheten för samhällsberedskap, MSB, ska hon undersöka i vilken utsträckning kvinnor ägnat sig åt sotaryrket de senaste hundra åren och hur deras villkor sett ut. För även om de kvinnliga sotarna alltid varit få, så har de funnits länge.

– Kvinnor har sotat långt tillbaka i tiden även om det inte alltid synts i statistiken. Förr handlade det om änkor som tog över familjens sotarverksamhet då deras män gått bort, berättar Johanna Overud.

Tanken är att hennes arbete ska ligga till grund för jämställdhetssatsningar inom sotarbranschen. Bland annat ska material tas fram som kan användas på skorstensfejarutbildningen för att göra studenterna uppmärksamma på kvinnliga sotares arbetsvillkor.

Jonny Jakobsson, ombudsman på Kommunal, tror att satsningar som dessa behövs.

– Det finns mycket att göra för att underlätta för kvinnor att ta sig in i och bli kvar i sotarbranschen. Dels rent organisatoriskt, men sen finns det också mycket att jobba med på attitydsidan, säger han.

I dag finns det ett drygt 20-tal kvinnliga sotare som är anslutna till Kommunal. Johanna Overuds studie beräknas vara klar i december 2014.