”Emelie Nicklasson och jag” är serietecknaren och barnboksförfattaren Mats Jonssons självbiografiska bok om när han började ettan. Mats berättar att han växte upp i ett ganska klasslöst samhälle i Ångermanland, som bestod av arbetare och lägre medelklass. Så kom familjen som i boken heter Nicklassons vilket var Mats första möte med en annan klass. Pappan i familj­en var nämligen vd och inte skogsarbetare som de flesta män på orten.

– Det kändes intressant att göra en barnbok om det för det har jag inte sett så mycket av tid­igare.

Mats har läst mycket böcker för sin dotter och sett att de oftast handlar om priviligierad medelklass.

– Man ser att författarna är barn till akademiker, det är där skon klämmer.

– Jag bär på ett klassförakt uppåt. Jag hakar ofta upp mig på hur mycket av kulturen som produceras av väldigt välmående människor.

Vad får det för konsekvenser om arbetarbarn är osynliga i barnböcker?

– Jag kan bara spekulera. När inte skildringarna speglar hela verkligheten blir det en skevhet. Dels skulle det vara bra att visa medelklassbarn att det finns något annat, och dels ska barn i arbetarklassen kunna spegla sig, inte bara läsa om en annan klass.

Susanna Alakoski är aktuell med ”Hej kungen!” som handlar om Tiia vars pappa är ensamstående och personlig assistent. Hon håller med Mats om att ”vanliga barnfamiljer” sällan syns i böckerna. I sina böcker vill hon lyfta fram barn som har lite pengar.

– Jag ville göra feelgood för barn, inte bara problem. Folk som har lite pengar lever också hyggliga liv.