Pensionen ska vara något som du ska kunna se fram emot. Det är då det kommer finnas tid att ta tag i nya livsprojekt, upptäcka ställen som du tidigare inte besökt eller gå med i någon förening. Det är när du blir pensionär du ska ha tid att leva, vilket du verkligen förtjänar efter dryga 30 år på jobbet. Det är pensionen som ska vara garanten för att du ska ha en inkomst att leva på, även efter 65.

Jag har en vän som heter Lotta. Hon har nu, vid 30+, valt att utbilda sig till behandlingsassistent. Vi kommer båda från den här generationen som har blivit trygghetsnarkomaner. ”Men du har ju ett fast jobb, håll i det!” säger hon till mig. Hon tänker ofta på pensionen. Men det är inte drömmar om alla de framtida barnbarnen som kommer upp. Inte heller bilder av det lilla torp som hon skulle vilja ha. I stället känner hon bara en stor orolig klump i magen.

Är du kvinna? Redan där ser dina och mina chanser för att få en bra pension rätt dåliga ut. Siffrorna talar sitt tydliga språk. I det län (Stockholm) där kvinnor i genomsnitt får ut mest i pension efter ett helt arbetsliv, får de ändå mindre än i det län (Gotland) där män i genomsnitt får ut allra minst.

Enligt Folksams beräkningar på hur pensionen kommer se ut i framtiden, så kommer en tjej som Lotta, som är född 1980 och som har jobbat för en heltidslön på ca 21 000 – 25 000 kronor i månaden att ha det väldigt knapert från och med sin första dag som pensionär. Pensionen blir enligt Folksam mellan 11 000 – 12 200 kronor per månad. Klumpen i magen blir större och det är fortfarande ingen som pratar om vad vi ska göra åt det.

Vad handlar detta om egentligen? Kvinnor har lägre löner än män. Kvinnor jobbar frivilligt deltid för att ha tid att ta hand om anhöriga när resurserna till äldrevård och hemtjänst läggs på skattesänkningar. Kvinnor jobbar ofrivilligt deltid och på visstidstjänster istället för på fasta heltidstjänster, för att arbetsgivarna har bestämt att det fungerar bäst för dem. De kvinnodominerande yrkena har en arbetsmiljö som gör att värken sprider sig i axlarna, stressen förföljer en långt efter arbetstid och att kroppar går sönder. Därför bli kvinnor i högre utsträckning än män sjukskrivna.

Så vilken är lösningen? Enligt äldreminister Maria Larsson är det bara att ”byta jobb”. Det är hennes svar till de stressade och underbetalda timvikarierna i hemtjänsten som precis som du, jag och Lotta bara vill ha ett fast jobb som vi är bra på och en lön som kan betala ett drägligt liv. Att Maria Larsson ger vår klump i magen ytterligare näring bryr hon sig inte om. Hon lägger gärna över ansvar på oss för något som är hennes ansvar att förändra.

Om vi skulle få en krona för varje gång politiker gav oss ansvaret för något som egentligen är deras uppdrag, skulle vi kunna dryga ut pensionen med det. Det är politiker i riksdagen, i kommunerna och landstingen som inte är beredda att stärka arbetsrätten, satsa på arbetsmiljön, göra heltid till en rättighet och avskaffa visstidsanställningarna.

Att få drömma om ett torp, platser som du vill se och saker du ska göra när du går i pension är en rättighet. Men när larmen kring villkoren på arbetsmarknaden fortsätter ljuda, när våra kroppar redan efter 15 år på jobbet strejkar, hur ska vi då kunna drömma om pensionen?

Om författaren

Anna Herdy går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion. Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren. Anna Herdy är vänsterpartist, utbildad lärare och arbetar som ombudsman för Vänsterpartiet i Stockholms län.