För en månad sedan bestämde sig Kristina Ågren och hennes kollega Marita Gustavsson för att starta ett Facebook-konto för Återvinningscentralen som de sköter.

– Sociala medier är ju ett bra sätt att nå kunderna på. Vi har haft några inlägg om öppettider och grovsopor, förklarar Kristina.

I fredags bestämde hon sig för att göra ett inlägg om deras nya giv Give and Take. Det går ut på att de som kommer för att slänga istället kan välja att exempelvis ställa böcker i en bokhylla där vem som helst kan ta hem det de vill. På torsdagsmorgonen hade 2 546 personer valt att dela det inlägget.

– Vi har sett att det delats av personer över hela landet. Från Skåne till Arvidsjaur.

Varför så många delningar har kollegerna funderat en del över.

– Kanske är det för att de flesta har så starkt inpräntat i sig att de inte får ta saker på återvinningscentraler samtidigt som de sett en massa fint som slängs.

Själv kände hon sig tvungen att kolla med jurister innan de satte i gång projektet.

– Jag kontaktade vår branschorganisation Avfall Sverige och det är ok. Det känns bra att veta nu när det här fick sådan spridning.

Återvinningscentralen i Vaggeryd är väldigt liten. Det är bara Kristina och Marita som arbetar där. De skulle gärna vilja arbeta mer med återvinning.

– Förebilden är Kretsloppsparken i Göteborg. Där kan ingen åka in utan att få frågan om de vill skänka något istället för att slänga.   

En bit på väg har de kommit. Redan i dag samarbetar de med Röda Korset och några kommunala återvinningsprojekt. Vid infarten står en skylt om att det går att skänka exempelvis hela möbler och textilier till dem istället för att slänga.

– Det vi har i Give and Take är sådant som de andra inte tar emot, som betong och sten, tryckimpregnerat virke och så böcker då, säger Kristina och berättar att i andra containrar är det förbjudet att plocka saker precis som vanligt.

I kommentarerna på Facebook har de sett att personal på andra återvinningscentraler i Sverige lämnat positiva kommentarer, men ännu har inga hört av sig för att få veta hur de gör.

– Det är fritt fram för andra att ta efter. Det vore roligt om fler kunde börja med det här. Det är ett steg i att minska avfallet, säger Kristina Ågren.