Hon har aldrig varit med om maken, säger hon på telefon. Ann-Louise Hansen har just haft vinterkräksjukan, liksom omkring 12-13 andra av hennes 18 kollegor i hemvården.

– Det går runt som en löpeld. Det är så jäkla solklart att alla har fått det på arbetet. Vårdtagarna är också sjuka, vi drar ju runt detta.

En del arbetsgivare, till exempel flera landsting, slopar karensdagen under vinterkräksjuka. Något sådant finns inte i Höganäs kommun. Ann-Louise Hansen tycker att man borde få full lön alla dagar när man blivit smittad på jobbet.

– Det skulle finnas en vinterkräksjuke-kassa i kommunen, när det är så solklart att smittan kommer från arbetet, när nästan hela gänget åker dit.

När Ann-Louise hade blivit frisk ringde hennes chef och sa att hon måste stanna hemma en dag till för smittorisken. Vad hon inte fick veta var att hon ska få full lön för den dagen. Ameli Andersson, ombudsman på Kommunal, säger att detta är ett typexempel på när den regeln ska gälla.

– Upp till 48 timmar kan arbetsgivaren säga att man ska stanna hemma efter att man blivit frisk, utan förhandling och full lön utgår. Men det är ingen rättighet jag har som arbetstagare och jag kan inte ta beslutet själv.

Regeln gäller anställda i kommuner och landsting. Men Ameli Andersson har ingen samlad bild av hur den tillämpas ute i landet. Varken Kommunal eller SKL (Sveriges kommuner och landsting) vet heller hur många landsting eller kommuner som slopar karensdagen vid vinterkräksjuka. SKL:s förhandlingschef Maria Dahlberg säger att det finns olika beslut hos olika arbetsgivare.

– Men sjuklönelagen kräver att den person som blir sjuk har en karensdag, så SKL eller arbetsgivaren äger egentligen inte den frågan, det är lagstiftaren.

Kommunals Ameli Andersson säger att frågan är knepig eftersom det är svårt att bevisa att man fått en smitta på jobbet.

Är det omöjligt att få in slopad karensdag vid kräksjuka i ett avtal?

– Inget är väl omöjligt men jag tror att det skulle bli svårt att ha det reglerat i avtal, det skulle föra med sig gränsfrågor.

Men många kommunalare vill ha bort karensdagen helt och det är också Kommunals mål, säger Kommunals utredare Yeshiwork Wondmeneh.

– Vi håller med medlemmarna om att den kostar dem fruktansvärt mycket.

Hon skulle önska att fler arbetsgivare valde att slopa karensdagen. Men tills dess är Kommunals linje ett karensavdrag eftersom karensdagen slår särskilt hårt mot exempelvis nattarbetare. Förslaget skulle innebära ett avdrag på en femtedel av veckoinkomsten, i stället för en hel dags bortfall.

– Lönerna spelar jättestor roll i detta, självrisken är för hög i relation till inkomsten.

Vinterkräksjukan har hittills varit mild den här säsongen, säger Elsie Castro, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten. Men så borde det inte vara eftersom enligt mönstret är varannan säsong tuff och varannan mild.

– Förra säsongen var en mild säsong så vi kan räkna med en tuffare säsong i år. Men hittills har det varit ganska segt. Det har börjat som förra året men peaken är i februari mars så det kan sticka iväg.

Ofta sägs det att man ska stanna hemma från jobbet 48 timmar efter att man blivit frisk. Men enligt Folkhälsomyndigheten finns inte vetenskapliga belägg för det.

– Vi säger att man ska vara fullt frisk, symtomfri en till två dagar eftersom man utsöndrar virus även utan symtom. De flesta är okej efter två dygn, säger Elisabeth Hallin, mikrobiolog.

Symtomfri innebär att man inte har diarré eller kräks. Elisabeth Hallin poängterar att myndighetens råd vänder sig till allmänheten, sedan kan olika arbetsgivare ha egna riktlinjer.

Fakta: Avstängning vid smitta

Är du anställd i kommun eller landsting får du vara hemma med full lön upp till 48 timmar efter att du blivit frisk, om din chef säger till dig att stanna hemma.

Kontakta din sektion om du har frågor kring hur det funkar.