– Det är egenmäktigt förfarande att gå in i någons lägenhet och täcka över kameror. Och det är ett civilrättsligt brott, säger Per-Olov Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen i Karlstads kommun.

Kommunen har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut och har fått på sig till den 31 januari att presentera skälen till varför man överklagar. Men Per-Olov Johansson berättar för KA om skälen, att det handlar om det rent juridiska i fallet.

– Det är knepigt. Lagstiftningarna kolliderar, säger han.

Arbetsmiljöverkets ingripande och beslut, som KA skrivit om tidigare, kom i höstas. Bakgrunden är att personalen vid äldreboendet har känt sig trakasserade av en anhörig till en boende i över fem års tid. Droppen var när den anhörige förra året installerade de övervakningskameror i lägenheten på äldreboendet, som nu är på tapeten för prövning i domstol.

Ett av Arbetsmiljöverkets krav är övertäckta kameror, ett annat att den anhörige inte får finnas i lägenheten när de anställda är där.

Arbetsmiljöverket har i sitt beslut förbjudit omvårdnadsarbete hos den aktuelle vårdtagaren om inte villkoren uppfylls. Men ett sådant förbud krockar med socialtjänstlagen, anser Karlstads kommun.

– Vi måste ju ge de boende de insatser som de har beviljats enligt biståndsbedömningen, säger Per-Olov Johansson.

De anställda har framfört önskemål om att bli omplacerade på grund av den svåra arbetssituationen, som inte enbart handlar om kameraövervakning. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket har den anhörige bland annat förföljt personalen, krävt att de gör saker som de inte har medicinsk behörighet till och uppträtt allmänt aggressivt.