Historikern Dick Harrison har tidigare gjort djupdykningar i pestens härjningar och slaveriets historia. Nu tar han ett helhetsgrepp om 30-åriga kriget (1618–1648) i boken Ett stort lidande har kommit över oss. 

För oss svenskar är 30-åriga kriget förknippat med dimman över Lützen, fornstora dar och Gustav Adolfsbakelser. Naturligtvis finns det mycket mer att berätta. 

För Harrison ser inte bara 30-åriga kriget som ett lokalt tyskt religionskrig. För honom är det större än så. Harrison beskriver kriget som en global konflikt vars efterverkningar ledde fram till första världskriget 300 år senare.

Vi får följa kejsare, kungar och knektar men också vanligt folks lidande. Harrison har gjort gedigna efterforskningar och lyckats hitta ögonvittnesskildringar från bland annat bönder, skomakare och nunnor. Samtidigt har han hela tiden helhetsperspektivet och förflyttar läsaren smidigt från en av krigets arenor till en annan, utan att man tappar fokus.

Det är initierat och välskrivet men språket är en aning torrt vilket kan skrämma bort många som inte har ett genuint intresse för just 30-åriga kriget. Som faktabok är den utmärkt och ger en bra bild och förståelse för Europas dittills mest förödande storkonflikt.