Sverige och de andra medlemsländerna har nu två år på sig att införa de nya reglerna i sin lagstiftning. Effekten blir att kommuner och landsting, till exempel, måste kräva att städföretag och andra som får i uppdrag utföra kommunala tjänster måste respektera gällande kollektivavtal i branschen.

– Det här är ett viktigt genombrott. Det blir svårt att misstolka de nya reglerna, det blir obligatoriskt att respektera kollektivavtal. Kommunerna behöver inte länga följa regeln om att lägsta pris ska gälla, säger den svenska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S).

620 ledamöter röstade för förslaget, 31 var emot och 31 stycken lade ner sina röster. Förutom sociala krav och arbetsrätt handlar EU-direktivet om att de som upphandlar ska kunna ställa tuffare krav även på miljöområdet.

– Det blir möjligt för skolorna att till exempel köpa in mat från det närmaste jordbruket, säger Marita Ulvskog.

Arbetsgivarorganisationen Almega varnar för konsekvenserna av de nya reglerna.

– Det finns absolut en risk för att ökad grad av sociala krav kommer att stänga ute företag, säger Almegas näringspolitiska expert, Stefan Holm, till Sveriges Radios Ekot.

Almega har också varnat för att det blir dyrare för skattebetalarna när inte längre lägsta pris vid upphandling ska gälla. Det resonemanget avfärdar Marita Ulvskog.

– Hur många skattebetalare vill att deras pengar används till att behandla människor som om de vore varor på en marknad? Jag tycker att Almega kan få stå där och skrika.