– Vinst som stoppas direkt i fickorna på företagen ska inte tillåtas. Vinsterna ska gå tillbaka till verksamheten, säger Gullbritt Adolfsson, ordförande i avdelning Skåne.
  Hennes uppfattning får stort stöd runt om i landet. Kommunalarbetaren har varit i kontakt med ordförandena i elva av Kommunals 13 avdelningar. Av dessa säger sju klart nej till vinstuttag, om pengarna inte återinvesteras i verksamheten.  Ytterligare tre ordförande är kritiska mot att riskkapitalbolag kan tjäna pengar på skattefinansierad välfärd, men vill inte gå så långt som att man vill se förbud eller begränsningar av vinstuttag. En avdelningsordförande har ingen uppfattning.

Exakt hur en begränsning ska se ut och vad som ska hända med all den privata verksamhet med vinstintresse som redan är i gång, kan ingen säga på rak arm.
  LO har beslutat att göra en utredning och Kommunal ska uppdatera sin strategi kring privatiseringar och valfrihet i välfärden. Flera av de fackliga företrädarna vill avvakta utredningarna, men är ändå kritiska mot dagens system.
  – LO-kongressen tog ställning för att välfärdstjänster ska utföras ”non profit” – nu ska LO-ledningen analysera vad det innebär. Men en sak är säker. Det är definitivt så att vinstintresset aldrig ska få styra, säger exempelvis Cilla Rohdin, ordförande i avdelning Bergslagen.

I slutet av 90-talet och i början av 2000-talet rasade en häftig debatt inom Kommunal om synen på privatiseringar (se faktaruta). Efter stor vånda antog förbundet sina riktlinjer 2002.  Debatten har tagit fart igen i kölvattnet av Caremaskandalerna och rapporterna om vinster till riskkapitalister.   Tydligast är motståndet från avdelning Stockholm, där också privatiseringarna gått längst.
  – Det beslut vi tog 2002 var, om det hade efterlevts, ett korrekt beslut. Men nu räcker det. Fast det är inte Kommunal som fört in riskkapitalbolagen i välfärden. Politikerna måste ta sitt ansvar, säger Margareta Bohman, avdelning Stockholm.

Det är också hon av de elva ordförandena som är mest kritisk till LOV, lagen om valfrihetssystem.
  – LOV borde rivas upp.
  Hon får visst medhåll från ytterligare en avdelningsordförande. Sex ordförande ser problem med LOV och tycker att det är dags för en ordentlig utvärdering. Tre stycken har ingen uppfattning.
  Ordföranden i avdelning Väst ville inte svara på frågorna och avdelning Norrbottens ordförande har inte gått att nå.

Svaren i rundringningen

Förbjuda/Begränsa vinst:
7 avdelningar.
Kritik mot vinstintresse men tvekar om begränsningar:
3 avdelningar.
Inget svar/Vet ej:
3 avdelningar.

Riva upp LOV:
2 avdelningar.
Utvärdera/förändra LOV:
6 avdelningar.
Inget svar/Vet ej:
5 avdelningar.

Kommunals strategibeslut 2002

• Solidaritet och valfrihet i välfärden, hette rapporten som Kommunals förbundsmöte antog efter flera ändringar och en lång debatt 2002.
• Året innan, på kongressen, återremitterades rapporten. Senare genomfördes ett rådslag där förtroendevalda och medlemmar fick komma till tals.

Kommunal beslutade bland annat att:
• Den helt dominerande delen av välfärdstjänsterna ska utföras i offentlig regi.
• Risken för att valfrihet ska leda till ojämlikhet och segregering måste motverkas genom utformning av regelverk som gäller lika för alla producenter.
• Alla verksamheter, såväl privata som offentliga, bör kunna skapa någon form av överskott som ger resurser för utveckling och trygghet.
• Kommunal kan aldrig acceptera att vinst skapas genom dålig servicekvalitet, genom att verksamheten utarmas eller att personalen förslits.