Bland de högsta lönepåslagen i genomsnitt i hela landet gick i år till de kommun­anställda i Gävle (läs mer här).  Utöver det centrala avtalets 600 kronor gav lönerevisionen i Gävle ytterligare 201 kronor per medlem i genomsnitt. 

KA har frågat Kommunals sektioner och förhandlingsteam i hela landet om utfallet på det tredje avtalsåret på SKL-sidan. För första gången på flera år har en större andel fått ut lite extra än tvärtom. En lägre andel, i år, 44 procent jämfört med 49 procent 2014, säger att lönerevisionen inte gav en krona utöver avtalsnivån. Och andelen som fått ut över 30 kronor per medlem har ökat från 9 procent förra året till 16 procent.

I samtal med sektionsföreträdare framkommer att det ofta är som i exemplet Gävle. Det är oftast kommunernas arbetsvärderingssystem som genererar extra pengar till potten snarare än en insats från skickliga fackliga förhandlare. 

Individgarantin, som garanterar alla löne­ökning, försvann 2012. Innan dess hade den funnits varje avtalsår, utom i enstaka fall.

Vi frågade om det finns medlemmar i sektionen som därmed blivit utan löneökning helt och hållet.

21 procent svarar att de har flera eller ett fåtal medlemmar som blivit nollade. Enligt avtalet ska då handlingsplan upprättas. Ofta handlar det om sjukskrivna eller frånvarande av andra orsaker som blir utan löneökning.

Av dem som säger att de har medlemmar som fått noll kronor i löneökning så är det en betydligt större andel som fått pengar utöver det centrala avtalet än totalt sett. 62 procent i den gruppen jämfört med 50 procent av samtliga som svarat på enkäten.

Det kan tyda på att satsningar på vissa yrkesgrupper som ger mer utöver avtalet, samtidigt också kan leda till att vissa blir utan löneökning helt.

Vår undersökning visar också att de gamla tarifflönerna, eller lönestegarna, definitivt är på väg ut. 92 procent av alla svarande uppger nu att de har individuell lön på alla eller nästan alla arbetsplats­er. 

När vi ställde frågan senast 2011 var det 83 procent.

 

SKL-avtalet

Avtalet med SKL 2013-2016, som berör cirka 500 000 kommun/region- och landstingsanställda samt vissa i kommunala bolag, löper ut den 30 april nästa år.
Årets lönerevision var därmed den tredje och sista inom detta avtal.