Sedan sommaren 2011 har det i snitt gjorts 20 lex Sarah-anmälningar i veckan inom äldreomsorgen, enligt siffror från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som TV4 tagit fram. Mellan 2012 och 2013 ökade anmälningarna med nästan 50 procent. Men Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo, säger att det inte behöver betyder att det är fler missförhållanden.

– Lagstiftningen ändrades för några år sedan och det har kanske tagit lite tid för verksamheterna att veta hur de ska göra och att komma igång med anmälningarna. Det är inte så att en verksamhet som har gjort många anmälningar automatiskt är sämre än en som inte har gjort några, det kan snarare vara tvärtom, säger Anna Karin Nyqvist.

Hon får medhåll av Bosse Emanuelsson på Kommunals sektion i Haninge. Där har kommunen infört krav på ett visst antal rapporterade misstag per månad från både den egna verksamheten och de privata utförarna.

– Om det kommer fram i ljuset det som alltid har försiggått så är det hur bra som helst. Det är ju väldigt stora verksamheter med kort om personal och slimmade organisationer. Det vore väldigt märkligt om det inte hände saker. Om en verksamhet inte har några anmälningar gör det mig lite mörkrädd, säger Bosse Emanuelsson.

Även om lex Sarah-anmälningarna som görs till Ivo rör allvarliga missförhållanden så är det sällan som det handlar om det som ibland kallas för ”vanvård”. Det kan handla om sådant som att personalen har svurit åt en äldre, att det är för låg bemanning eller att man dröjt för länge på ett larm.

– Det kan vara allt från att man inte har haft tid att ta ut Greta på en promenad till ren vanvård, så det är en väldig spännvidd. Förr var lex Sarah en väldigt allvarlig händelse men nu behöver det inte vara det, säger Bosse Emanuelsson.

Han tror att ett snitt på 20 lex Sarah i veckan är i underkant. Många är fortfarande rädda för att skriva anmälningar av rädsla för repressalier från chefen. I en granskning som KA gjorde förra året visade det sig att i 12 av 22 Stockholmskommuner hade det inte kommit in en enda lex Sarah-anmälan från de privata företagen som bedrev hemtjänst.

På Ivo säger Anna Karin Nyqvist att det kommer att dröja några år till innan kan man dra slutsatsen att en ökning beror på att det görs fler misstag i vården.

– Än så länge har det ökat konstant sedan lagen ändrades men så småningom kommer vi nog få en stabil nivå och då kan man börja se om det är toppar eller dalar, säger hon.

Lex Sarah

Lex Sarah kallas skyldigheten för anställda att anmäla missförhållanden i vård och omsorg. Det är en paragraf i Socialtjänstlagen och LSS och tillkom 1999. Lex Sarah är uppkallad efter undersköterskan Sarah Wägnert som 1997 slog larm om missförhållanden på sin arbetsplats.

2011 utvidgades lex Sarah till att gälla alla verksamheter som regleras av Socialtjänsten. Då utökades den också till att gälla alla missförhållanden, inte bara allvarliga. Det är dock bara de allvarliga missförhållandena som måste anmälas till Ivo. De mindre allvarliga kallas lex Sarah-rapporter och ska lämnas till kommunen.

Vad ska anmälas?

Missförhållanden och risk för missförhållanden ska anmälas, både avsiktliga handlingar och olyckor. Till exempel:

  • Brister i omsorgen, som att någon inte fått mat, medicin eller städning.
  • Dåligt bemötande, som att en anställd svär åt eller talar över huvudet på en omsorgstagare.
  • Fysiska och psykiska övergrepp som hot, nypningar, fasthållningar.
  • Sexuella övergrepp.
  • Stöld och utpressning.

Det kan gälla både saker man gjort och saker man underlåtit att göra.