Inger Engström hade jobbat kväll och skulle åka tillbaka till hemtjänstlokalen på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg, när hon och hennes kollega fick reda på av kollegerna som var i lokalen att det varit skottlossning i restaurangen under.

– Vi försökte samla oss, alla bilar som skulle tillbaka, och sen när vi kommer neråt torget är det som en krigszon. Det är avspärrat överallt, det är polisbilar, det är ambulanser som kör i skytteltrafik, brandbilar, poliser med kpistar… Ja det var helt hysteriskt. Man blir ju skakad, berättar Inger Engström, undersköterska och arbetsplatsombud för Kommunal.

De lyckades ta sig in i lokalen via ett garage. Dit kom poliser som förhört de som befunnit sig i lokalen när skottlossningen inträffade.

– Då kom det en polisman med skottsäker väst och berättar att det är två döda, redan vid elvatiden i går kväll fick vi reda på det, säger Inger Engström.

Hon säger att personalen var uppskakad och förtvivlad.

– Det är tredje grejen som händer på en vecka, säger hon, och berättar om två incidenter med brinnande bilar och maskerade unga män som sprungit runt i området tidigare i veckan.

Hemtjänsten flyttade in i lokalen på Vårväderstorget i december. Sedan dess har otryggheten ökat ordentligt för personalen. Inger Engström berättar om blodiga slagsmål precis utanför sin arbetsplats. Personalen har fått utstå glåpord, fått snöbollar kastade på sig och att folk försöker hålla för dörren när de ska in till lokalen.

– Vi misstänkte från början att det skulle bli problem, eftersom ingången är precis bredvid restaurangen. Jag tycker att man skulle gjort en riskanalys av omgivningarna, det gjordes bara inne i lokalen. Vi har tagit upp det med vår närmaste chef men hon hänvisar bara till säkerhetsrutinerna. Så sent som i går, innan det här hände, gjorde hon det, säger Inger Engström.

Enhetscheferna för hemtjänsten på Västra Hisingen har träffat medarbetarna under torsdagsmorgonen, och just nu jobbas på en åtgärdsplan i stadsdelen. Klockan 14 i dag kommer man hålla ett möte med hemtjänstpersonalen.

– Vi har sammankallat ett möte med medarbetarna som jobbar kväll och natt och kommer fråga dem vad de upplever att de behöver. Sen tittar vi på evakuering av lokalen tills det har lugnat ner sig, säger Daniel Pus, områdeschef för hemtjänsten på Västra Hisingen.

Redan nu har det ordnats så att personalen kan gå ut en annan väg om de inte vill möta all media som står utanför deras arbetsplats. Om det inte är möjligt att hitta en annan lokal tillfälligt så säger Daniel Pus att det kan bli aktuellt med extra bemanning och bevakning av lokalen.

Det kommer också finnas möjlighet att träffa psykolog för de som har behov av det.

All hemtjänstpersonal på Västra Hisingen bär överfallslarm. Dessutom finns en hot- och våldsplan där det står beskrivet hur personalen ska göra om något inträffar.

– Är det en större hotbild kan vi öka bemanningen tillfälligt, men det har hittills inte behövts just i det här området, säger Daniel Pus.

Inger Engström berättar att flera kolleger är väldigt oroliga och inte ens vågar gå till spårvagnen själva, trots att hållplatsen ligger alldeles i närheten. Hon själv både bor och jobbar i området, men vill gärna börja jobba någon annanstans. Det är hon inte ensam om.

– Jag pratade med en kollega nyss som sa att fem personer sagt upp sig senaste tiden. Jag tror nog att vi alla har tänkt samma tanke, att vi inte vill vara kvar. Det är inte tryggt, man tittar sig över axeln hela tiden.

De som var tvungna att jobba i natt fick ha kontakt med trygghetsjouren. Kommande natt ska Inger Engström jobba. Hon säger att det känns bra att de troligen ska få flytta till en annan lokal redan i kväll.

– Men jag är väldigt trött. Min syster ringde och väckte mig klockan åtta i morse och frågade om jag levde.