Frida Lundgren har alltid skrivit. Det spelar ingen roll vad hon skriver, säger hon. Bara hon får skriva. Och läsa. Skönlitteratur, deckare, pjäser, barnlitteratur…
  – Jag läser allt. Jag måste läsa saker jag inte gillar så att det som är riktigt bra blir en ynnest att läsa.
  Visst blev hon glad när hon fick blommorna och diplomet som förkunnade att hon vunnit första pris. Men det är nu när hon börjar prata om sitt skrivande och läsande, där vi sitter på en lunchrestaurang i ett soligt Göteborg, det verkligen börjar stråla om Frida Lundgren.

Frida har arbetat inom hemtjänsten i Göteborg i drygt tio år. Hon började under ett sabbatsår från universitetsstudierna i litteraturvetenskap och engelska. Med tiden märkte hon hur svårt hon hade att lämna arbetet inom äldreomsorgen.
  – Litteratur och äldreomsorg. Att kunna kombinera de två intressena och yrkena får mig att må bra. Jag har fattat många livsavgörande beslut till följd av arbetet. Prestige och status försvinner rejält när man möter människor som bara har en vecka kvar att leva.
  I dag har hon en heltidstjänst, men är tjänstledig 40 procent och jobbar 60 procent.
  Helst arbetar hon kvällar, eftersom det ger möjlighet och tid att skriva och läsa på förmiddagarna innan hon går till jobbet.
  – Jag går sönder om jag inte har tid att läsa eller skriva och tar hellre mindre pengar än mindre tid.

I novellen ”Maskinliv” ville hon i en kort och snabb form fånga stressen inom hemtjänsten. Hon valde att göra det genom att ställa en dold del av arbetet i fokus – morgonmötet. Som hon menar är den värsta delen av jobbet.
  Den värsta eftersom det är där det står klart att x antal personer är frånvarande och att dagen egentligen inte kan gå ihop. Samtidigt som arbetet ändå måste göras.
  – Det kan inte gå – men det måste gå. En bra dag är en dag när det finns personal. En dålig dag är när det inte finns personal.
  Hon får det att låta så enkelt och självklart.
  – Syftet med arbetet är ibland att hålla det flytande. Vilket är ett tecken på att det är fruktansvärt fel någonstans. Målsättningen borde vara så väldigt mycket högre.

Samtidigt säger hon, liksom så många andra som arbetar inom äldreomsorgen att jobbet är så roligt. Att hon aldrig skulle jobba kvar om det inte var så roligt och gav så mycket tillbaka.
  Sist måste vi få klart för oss vad hon tänker om prissumman på 10 000 kronor:
  – Den kommer vid ett bra tillfälle, precis när sommaren börjar. De ska användas till roliga saker: köpa böcker, göra något roligt med familjen, en överraskning till kollegorna när vi klarat oss genom sommaren.

ID. Frida Lundgren

Ålder: 37 år.
Yrke: Vårdbiträde i hemtjänsten, fil mag i litteraturvetenskap och engelska.
Bor: I Göteborg, född och uppvuxen i Ödsmål utanför Stenungsund.

Tips

• Det positiva med litteratur är att det inte kostar något. Det går att både läsa och skriva – utan att det kostar någonting mer än tid.
• Sluta skriva en period och ägna dig bara åt läsning.
• Läs så brett som möjligt inom så många genrer som möjligt.

Inspireras av

• Erlend Loe – jag gillar författare som bryter mot normerna och han gör det med sin naiva stil.
• Haruki Murakami – ämnesmässigt bryter han mot normerna och skapar en egen värld.
• Chimamanda Ngozi Adichie – som skrivit ”En halv gul sol” och ”Lila hibiskus” (som är en av mina största läsupplevelser i livet).