Den grekiska påsken firas med besked. Under årets största högtid samlas man för att njuta av helstekt lamm, lammleversoppa med spenat och kokoretsi, som är grillspett på lever och njure.

Här bjuder vi på påskmat med grekisk inspiration, lagad av kocken Giorgios Vassilio på grekiska restaurangen Morkullan i Stockholms Vasastad.

Recepten räcker till fyra personer.

Grekisk lammstek

1 kg lammstek

1 dl olivolja

1 tsk rosmarin

1 tsk timjan

1 tsk oregano

1 tsk pressad vitlök

salt och peppar

Pensla steken med olivolja. Blanda sedan alla kryddor och gnid in steken med dem. Salta och peppra. Lägg i trång form och sätt in i 190 grader varm ugn cirka en halv timme. Ta ut, ös spadet över steken och sätt in i ugnen igen, nu i 170 grader cirka 40 minuter. I Grekland äter man köttet genomstekt, det är färdigt när det börjar lossna från benet.

Låt steken stå invirad i folie en kvart innan den skärs upp. Vispa ur skyn med lite buljong. Servera med klyftpotatis.

Klyftpotatis

Skala och klyfta potatis. Pensla med olivolja och lite vatten och krydda med salt, peppar och oregano. Stek i ugn cirka en halvtimme i 180 grader. Toppa gärna med persilja vid servering.

Grekisk påsksallad

romansallad

vårlök

svarta oliver

dill

olivolja

citron

Skär grönsakerna i önskad storlek, behåll några romanblad hela som garnering. Häll över olivolja och citronsaft och blanda. Den här salladen är populär särskilt i norra Grekland.

Mixed souvlaki

250 g oxfilé

250 g lammkotletter (rack)

280 g fläskfilé

salt och peppar

Dela köttet så att det blir 2 bitar oxfilé, 2 bitar fläskfilé och en lammkotlett på fyra spett. Krydda. Stek eller grilla och servera med klyftpotatis, en rotsaksröra (på till exempel morot, squash och lök) citronklyftor och tzatziki.

Potatisrulle

400 g potatis

100 g fårost

0,5 dl persilja

2 ägg

4 ark filodeg

Skala, koka och krossa potatisen. Blanda i mosad fårost, hackad persilja och ett av äggen, rör ihop till en smet och rulla till fyra ”cigarrer”. Lägg dessa på filoarken, pensla kanterna med det andra ägget och rulla ihop. Gräddas i ugn cirka 8 minuter i 180 grader.

Tomatsallad

4 plommontomater (eller annan sort)

1 tsk socker

1 knippa hackad basilika

2 msk tomatpuré

olivolja och balsamvinäger i lika proportioner

salt och vitpeppar efter smak

Klyfta tomaterna, rör ihop övriga ingredienser och häll över tomaterna i en skål. Blanda försiktigt om. Serveras kyld.

Tzatziki

5 dl yoghurt

1 riven gurka

1-2 pressade vitlöksklyftor

0,5 dl olivolja

salt och peppar

Låt yoghurten rinna av i filter. Krama vattnet ur gurkraspet. Blanda sedan allt i en skål.

Scampi pireus

20 scampi, helst stora black tiger

2 dl hemlagad fiskfond eller tärningsbuljong

1 dl vitt vin

1 dl grädde

1 hackad gul lök

saften från 1 citron

vitlök efter smak

salt och peppar efter smak

smör

Fräs scampin i stekpanna tillsammans med smör och hackad lök. Tillsätt vitlök, vitt vin, fiskfond, citron, grädde och eventuella kryddor. Bräsera försiktigt 2-3 minuter, den längre tiden för stora scampi.

Servera med buljongkokt vildris och garnera med tomat, citron och dillvippa.

Lammfilé

450 g lamminnerfilé

0,5 dl färsk timjan

1-2 klyftor pressad vitlök

1 dl olivolja

1,5 tsk svartpeppar

salt efter smak

Blanda olja och kryddor, häll i dubbla plastpåsar och marinera filén i kyl cirka 2 timmar. Tillagas i grillpanna eller stekpanna, kortare tid om du vill ha filén rosa i mitten.

Vispa ur stekskyn med lite vatten, smulad buljongtärning och en skvätt rödvin. Skär upp och lägg köttet på färska spenatblad. Servera med potatisrulle och tomatsallad.

Grekiska påskägg

Koka ägg i vatten med vinäger och röd karamellfärg i ungefär 8 minuter. Servera med grekiskt bröd och tzatziki.

Baklava

I Grekland brukar man äta en särskild sockerkaksliknande påskbakelse, som skärs i skivor och har mild smak. På Morkullan är den ersatt av baklava, en traditionell söt grekisk kaka. Den finns oftast att köpa i invandrarbutiker, men du kan också prova att baka den själv.

filodeg

valnötter

kanel

1 dl socker

2 dl vatten

citron

Koka en lag av socker och vatten. Lägg ut ett ark filodeg på bakplåtspapper, krossa valnötterna och bred på tillsammans med kanel. Varva sedan deg med nötkross och kanel. Översta lagret ska vara deg. Sätt in i ugn 10-12 minuter i cirka 170 grader. Ta ut, häll över lagen, droppa på citron och pudra på kanel.

Servera med vaniljglass och färska bär. (På bilden är glassen garnerad med bränt socker.)