2 300 personer från Thailand har fått tillstånd att arbeta med att plocka bär i Sverige, liksom 80 personer från Ukraina. Förra året beviljade Migrationsverket 4 400 tillstånd.
– Det är inte osannolikt att minskningen beror på de skärpta reglerna, säger Alejandro Firpo, chef för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm. Företag har dragit sig från att söka. Det kostar mycket pengar att anställa 500 thailändare om man vill göra rätt för sig.

Från Vietnam har inga bärplockare kommit i år, till skillnad från år 2009 och 2010. Kommunals ombudsman Per Holmström tror att det kan bero på att bemanningsföretagen som anställer bärplockare är mer utbyggda i Thailand och att thailändarna har åkt hit i många år. Alejandro Firpo ger ungefär samma bild:
– Vi har inte olika regler för thailändare och vietnameser. Det vi kan se är att många thailändare kommer tillbaka år efter år, det tyder på att de inte är missnöjda med villkoren, de har jobbat för företag som gör rätt för sig.
Har det blivit bättre villkor för dem som kommit i år?
– Kommentarerna som jag har hört är att thailändarna känner till reglerna och vet om att de är garanterade en lön, så var det inte förra året, säger Alejando Firpo.
– Det verkar som att det har blivit lite bättre, vi har inte hört några skräckhistorier än. Det känns som att de företagare vi talar med tänker betala ut lägstalönerna, säger Per Holmström.

Ansökningarna om arbetstillstånd skickas först till Kommunal som kollar löner och arbetsvillkor. Sedan skickas ansökningarna till Migrationsverket som gör andra kontroller. Kommunal har godkänt mer än 3 000 ansökningar. Så många har inte Migrationsverket fått se, säger Alejandro Firpo.
Detta kan bero på att företag valt att inte skicka ansökan vidare till Migrationsverket.
– De tycker inte att det är idé att söka hos oss om de inte accepterar den lönen som Kommunal kräver, säger Alejandro Firpo.