I en artikel i nättidningen Feministiskt perspektiv spår du att undersköterskorna är nästa yrkesgrupp som kommer att ryta till, hur menar du?

– Därför att först var det läkarna, det var väldigt ont om läkare och allt handlade om läkarna. Sedan upptäckte man att hoppsan det behövs sjuksköterskor också, det var ingen som fick syn på sjuksköterskorna men sedan var alla överens om att sjuksköterskor saknades. Och jag tror att nästa är undersköterskor därför att man varje gång glömmer bort andra alldeles självklara kunskaper som man bara tar för givna och tror att de alltid kommer att finnas och där kommer alla vilja arbeta. Men det är inte så att ungdomarna köar in på vårdprogrammet. Det har sina goda skäl: De som jobbar säger att de har ett jättebra jobb men de kan inte leva på lönen och får inte vettiga arbetstider.

Så de som kommer att ryta till, det är undersköterskorna på sjukhusen?

– Nej, det kan lika gärna vara i kommunerna. När äldreomsorgen inte fungerar så beror det jättemycket på vilken kompetens och personal som finns där. Och jag blir så arg när man säger att arbetslösa ungdomar och människor som inte kan svenska kan skickas in i äldreomsorgen. Det är ju inte så, det är väldigt kvalificerad vård, det vet alla som varit i närheten av den de senaste 20 åren.

Syrrorna har fördelen att det är brist på dem på sjukhusen. Undersköterskor har ofta osäkra anställningar, blir det svårt för dem att våga ryta till?

– På sätt och vis blir det enklare för dem, för hur sjutton argumenterar man med ”kom och jobba hos oss”. Jaha, vad får jag då? ”Ett vikariat i några år till att börja med”. Det är så bisarrt. Det första man måste göra är att se till att arbetsvillkoren blir rimliga. Att försöka få ungdomar att välja den inriktningen på gymnasiet, och sedan erbjuda så dåligt – det kommer ju inte att gå. Sedan måste gymnasieskolan ändras så man får högskolebehörighet för det är jättemånga undersköterskor som vill ha möjligheten att läsa vidare.

På vilket sätt tror du att de kommer att ryta till?

– Att inte ta jobben är ett tyst sätt men otroligt effektivt, när man inte får folk.

När tror du att det börjar hända?

– Det beror på hur mycket man förebygger det. Det går ju att förebygga genom att ge bättre arbetsvillkor, då behöver man inte hamna i att det inte finns folk. Annars kommer det gå ganska fort. För det är stora pensionsavgångar och väldigt mycket av yrkeskunskapen finns hos de äldre undersköterskorna.

– Det här är ingen konstig analys på något sätt, om man vill ha folk till jobb får man se till att det är jobb som är bra att ha.

Du säger också att landstingen och kommunerna kan och borde höja lönerna, kommer det hända tror du?

– Jag tror att det kan komma att hända. Jag tror inte att det blir superlöner, men de måste vara betydligt högre än i dag. För det första vore det rättvist med tanke på yrkets kvalificering och därtill är det pensionsfrågan.