Theo Mogren släcker elden.


Patrik Sahlin.

På asfalten ligger en docka indränkt i bensin och diesel. När tändstickan landar tar sig elden med ett fräsande och flammorna stegrar sig. Tolvåriga Martina Hector drar en brandfilt över dockan. Det är lite läskigt, lågorna pyser upp.

Brandmännen Mikael Sköld och Patrik Sahlin uppmuntrar och instruerar.

– Jobba med båda händerna, klappa bort syret. Var lite bestämd så går det bra, säger Patrik.

Martina försöker hålla sig lugn, men det är inte lätt. Elden vill inte ge sig. Till slut hjälper Mikael till och med gemensamma krafter dödar de flammorna.

I fantasin kan dockan på marken bli mer än ett stycke bränt tyg. Beroende på vem i Ungdomsbrandkåren som utför släckningen är det en fotbollsstjärna, en popidol … 

– Jag tänkte att jag skulle rädda George Ford, en engelsk rugbyspelare. Han är bra, säger Martina.

”Allt det vi tycker är roligt på arbetet får vi göra en gång till. Och vi får mycket tillbaka, barnen tycker det är kul.”

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (Närf) verkar i Färgelanda, Mellerud, Vänersborg och Trollhättan. Här startade Ungdomsbrandkåren år 2000. Nu har hundratals unga gått utbildningen, som har bas på stationen i Trollhättan.

Närfs anställda brandmän leder övningarna. De gör det utanför arbetstid men får lön för timmarna.

– Allt det vi tycker är roligt på arbetet får vi göra en gång till. Och vi får mycket tillbaka, barnen tycker det är kul, säger Mikael. 

– Man lär sig också genom att utbilda andra. När jag ska förklara hur en rökdykning går till i teorin måste jag verkligen tänka igenom situationen först, säger Patrik. 


Mikael Sköld.

Utbildningen pågår från september till maj. Ungdomarna gör studiebesök, lär sig brandteori, ger sig in i hetluften i en övertändningscontainer, spelar innebandy, övar på livräddning, rökdyker … 

– Många delar är likt det en brandman gör. När det gäller larmfronten får de det mesta, säger Patrik.

Ungdomsbrandkåren är i första hand en förebyggande verksamhet. Deltagarna blir mer riskmedvetna och får med sig kunskaper som de i sin tur sprider till kompisarna. 

”Här på stationen har vi faktiskt en heltidsanställd som börjat som ungdomsbrandman. En till är timanställd och på väg in.”

Många blir också tända på yrket. 

– Det verkar roligt och man får göra olika sak-er, inte bara sitta på ett kontor, säger Martina Hector.

– Nu kan jag tänka mig att bli brandman, men drömyrket är fortfarande åklagare, säger Linus Hultman.

Även om målet inte är att rekrytera nya brandmän, tycker Patrik Sahlin att Ungdomsbrandkår-en är en bra port till yrket.

– Vi lär känna ungdomarna och i vissa ser man lite potential. Här på stationen har vi faktiskt en heltidsanställd som börjat som ungdomsbrandman. En till är timanställd och på väg in.  

Sveriges ungdomsbrandkårer

Har 18 föreningar. 
Huvudsyftet är att öka intresset för räddningstjänsten och att göra ungdomar mer riskmedvetna. 
Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund i Trollhättan utbildar tio ungdomar i årskurs 6-9 varje år. På schemat står teori, praktik, studiebesök med mera.
Läs mer på www.ungdomsbrand.se.

Patrik Sahlin

Ålder: 29 år.
Bor: Vänersborg.
Familj: Sambo (med Malin).
Gör: Brandman.

Mikael Sköld  

Ålder: 26 år.
Bor: Trollhättan.
Familj: Mamma och pappa, flickvän.
Gör: Brandman.