Att arbeta deltid kan vara självvalt och önskvärt men för många är deltidssysselsättningen påtvingad – inte minst inom kvinnodominerade sektorer. Därför inför nu Uppsala kommun, som är länets största arbetsgivare, heltid som norm. Alla som nu arbetar deltid ska istället få heltidsanställningar.

– Detta är en viktig jämställdhetsfråga. Den ofrivilliga deltiden drabbar kvinnor i mycket högre utsträckning än män och alla måste såklart kunna leva på sin lön. Som arbetsgivare står vi dessutom inför stora rekryteringsbehov, för att vara en attraktiv arbetsgivare måste vi erbjuda justa villkor. Därför inför vi heltid som norm, säger Kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

På Kommunals sektion i Uppsala är man glad över att en heltidsorganisation äntligen ska bli verklighet. Helena Ersson är ordförande för sektionen.

– Vi har drivit frågan om rätt till heltid i många år men det behövs ett kraftfullt beslut som detta för att få till stånd en så här genomgripande förändring. Vi kommer säkert stöta på en del problem längs vägen så därför är det väldigt bra att kommunen valt att genomföra organisationsförändringen successivt med en förvaltning i taget, säger hon.

Först ut är anställda inom vård- och omsorgsförvaltningen. På andra orter har genomförandet av liknande heltidsorganisationer ibland lett till försämrade scheman med fler delade turer. Hur ska ni undvika att det sker här?

– Rätten till heltid får aldrig ske på bekostnad av ett taskigt schema eller försämrad arbetsmiljö. En del av våra medlemmar har uttryckt att man i dagsläget inte orkar gå från deltid till heltid på grund av arbetsbelastningen. Därför kommer vi ha en fortsatt dialog med arbetsgivaren och andra fackliga representanter, säger Helena Ersson.

Under hösten kommer samtliga anställda inom vård- och omsorgsförvaltningen besvara en enkät. På så vis ska arbetsgivaren ta reda på vilka som vill fortsätta arbeta deltid – och varför, berättar Marlene Burwick. 

– Heltid som norm innebär givetvis inte att alla måste jobba heltid men vi vill veta varför en del av våra anställda vill fortsätta jobba deltid. Om vi genom enkätsvaren kan lokalisera ett problemområde som exempelvis för hög arbetsbelastning kommer vi jobba vidare med det. Rätten till heltid måste vara förenligt med ett hållbart arbetsliv, säger hon.

Vid årsskiftet 2018 kommer kommunens samtliga deltidsanställda omfattas av förändringen. I dag arbetar 2 700 av kommunens 14 000 anställda deltid.