Anette Ghahremani Aromäki från Älvsjö, Stockholm, är undersköterska och medicinsk fotvårdsterapeut. Hon är kommunalare men driver i dag webbutiker. Att hon blev egenföretagare har delvis med hennes pms att göra. 

Under två veckor känner Anette av sin pms, som börjar med uppsvullnad, känslighet och luddig­are tankar. En vecka är becksvart och då har Anette dessutom svåra menssmärtor. Hennes sätt att hantera depressiviteten är att isolera sig, inte boka några möten och sänka kraven. 

– Som entreprenör kan jag påverka. Som undersköterska var det i stort sett omöjligt. Man jobbar kvällar, tidiga morgnar, helger, det gick inte att få ihop livet. Jag fick inte min arbetsledare att stödja mig i problemet.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du lindra din pms

 

Anette sade inte till sina chefer att hon har pms, utan berättade att hon mår dåligt en vecka i måna­den och skulle behöva byta vissa arbetspass. Men fick inte gehör, kände sig krånglig. 

– Det har blivit norm att man som kvinna ska stå ut med att må dåligt. I alla fall var det så inom vården, och just där borde bemötandet vara mer närvarande.

För kollegorna var hon öppen med sin pms men möttes av avståndstagande. En kollega förstod henne och bytte ibland pass med Anette. 

– Jag upplevde att kollegorna hade svårt att accep­tera omställningen, att jag gick från social och glad, ”duktiga flickan”, till att behöva mer stöd och tid. Det var som att de tyckte att jag lat­a­de mig då.

Anette blir glad när hon får höra om Lisa Erikssons pms-bok eftersom hon själv har blivit hjälpt av att anpassa livet efter menscykeln.

– Jag blir glad att höra att fler tänker så för jag har känt mig väldigt ensam i det.

 

INTERAKTIV GRAFIK: Så mår du bra under hela menscykeln

 

Anette har träffat flera läkare som sagt att hennes enda utväg är antidepressiv medicin eller p-piller, men hon har inte fått diagnosen pmds. P-piller gav henne biverkningar och antidepressiva har hon sagt nej till. Liksom Lisa Eriksson ville hon ta ett helhetsgrepp om sin pms. Hon tar det lugnare, äter nyttigare och försöker att inte ge efter för sötsuget. Under den mörka veckan orkar hon inte med träningspass men går långa promenader med sin hund.

– Livet blir hanterbart. Och att prata är jättebra. Jag säger till min man och mina vänner att inte försöka få med mig på något den veckan, det blir kravfullt. 

– Det påverkar relationen men det går ju inte att be maken flytta hemifrån en gång i månaden.

Anette håller koll på var i menscykeln hon befinner sig med hjälp av en app (läs mer här).

– Om jag känner symptom går jag in och kollar: Okej nu är jag där, då behöver jag flytta det mötet. 

Pms och pmds

Pms är humörsvängningar och andra besvär dagarna före mens och ibland under mensen. Pmds är svår pms, som påverkar tillvaron mycket. 3 till 5 procent av alla menstruerande kvinnor har pmds medan pms är mycket vanligt.
Besvären kan till exempel vara humörsvängningar, oro, trötthet, sömnsvårigheter, svullnad och huvudvärk.
Pms är vanligast bland kvinnor över 30 och blir värre för många som fött barn.
Om inte ”självhjälpen” hjälper kan du kontakta vårdcentral eller gynekolog. Behandling kan vara terapi-samtal, p-piller, vätske-drivande läkemedel eller antidepressiva.
Källa: Vårdguiden