Ambulanssjukvården är en ganska komplicerad verksamhet där många faktor­er ska speglas på rätt sätt. Det är allt ifrån jargong till medicin, och de olika sätten de arbetar på när de kommer ut till en olycksplats. Jag har gjort mycket mer research till den här boken än någonsin tidigare”, säger Emelie Schepp.

Boken hon talar om kom ut i maj och har fått titeln ”Prio ett”, uppkallad efter de larm med högsta prioritet som ambulanspersonal åker på när patienten befaras ha akuta livshot­ande skador.

Vi träffas i kafeterian på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där flera nyckelscener utspelar sig. Hon dricker juice, inte kaffe. Hon är klädd helt i svart.

Hur har du jobbat med researchen?

– Jag har tillbringat många timmar hos ambulanssjukvården. Jag har följt med dem och tittat. De har visat mig allt ifrån innehållet i läkemedelsväskorna till hur det ser ut i deras vilorum. Sen har jag som alltid haft en expert som har läst det jag skrivit, i det här fallet en specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvården.

Emelie Schepp ger ett effektivt men varmt intryck. Historien om den udda åklagaren Jana Berzelius och händelserna i ambulanssjukvården är också effektivt berättad, lättläst men ändå med noggrannhet i detaljerna.

– För mig är det viktigt att det blir rätt och trovärdigt. Sen har man ju sina friheter som författare så klart. Men jag bestämde mig för att om jag ska skildra ambulanssjukvården så ska jag göra det trovärdigt.

Varför just ambulanssjukvården?

– Min vän som jobbar här i Norrköping berättade om att ambulanspersonal kan jobba ända upp till 36 timmar. Ibland utan ordentlig vila eller tillräckligt med mat. Och sen ska man kanske ut på ett prio 1-larm och rädda någons liv. Den aspekten fastnade hos mig.

Berättelsen om Emelie Schepp är i mångt och mycket en snabb framgångssaga. Hon tryckte sin första bok 2013, utan förlag i ryggen, i totalt 40 000 exemplar och satte därmed svenskt rekord i egenutgivning. Det dröjde inte länge innan förlagen började höra av sig och Emelie Schepp kunde säga upp sig från reklambyrån.Nu har hennes böcker sålts i nästan 400 000 exemplar, och hon ges ut i 29 länder.

Hemligheten, förutom att ha något att berätta, är enligt Emelie Schepp att möta läsarna.

– Jag jobbade otroligt målmedvetet från bokhandel till bokhandel och från bibliotek till bibliotek och lärde mig betydelsen av att prata om boken och få folk att få upp ögonen för Jana (hjältinnan i bokserien som lånat vissa drag från Lisbeth Salander).

Vi åker bort till ambulansstationen för att ta bild­er. Hon blir snabbt igenkänd, inte bara för att hon tillbringat tid på stationen utan också för att hon blivit lokalkändis. En av ambulanssjukvårdarna kommer med en av hennes pocketböcker och ber att få den signerad. ”Till min tjej”, säger han.

Under fotograferingen byter Emelie Schepp från ett par högklackade skor till ett annat par, för att se ”finare” ut.

Redan innan ”Prio Ett” är färdiglanserad är hon i huvudet i gång med nästa bok. Det ska bli minst åtta böcker om åklagaren och hon ska ge ut en om året.

– Jag tror att läsarna är sådana att när de läst ut en bok, så vill de ha nästa bok dagen efter. Tempot i samhället är högt. Det passar mig bra att skriva en bok om året.

Fakta: Emelie Schepp

Ålder: 36 år.
Bor: Motala.
Familj: Man och barn.
Aktuell: Med den tredje delen i kriminalserien om Jana Berzelius, ”Prio ett”. Hon har tidigare gett ut ”Märkta för livet” och ”Vita spår”.