Vikorn Promlee heter han. Mannen i vit täckjacka som av sina kamrater direkt utses till gruppens talare. Vi är på Arlanda och möter några av de thailändska bärplockare som blivit lurade i värmländska Lesjöfors och Hällnäs i Västerbotten, vilket KA och andra medier rapporterat om de senaste veckorna.
   Om några timmar åker de hem tomhänta. En del skuldsatta.
   – I början fungerade allt. Sedan ändrade arbetsgivaren på villkoren, berättar Vikorn Promlee.

Han kom till Lesjöfors i Värmland den 22 juli. Den 27 började han och ett par hundra andra att plocka bär för företaget Ståls plantering och röjning, men de var anställda av bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise i Thailand. Vikorn och hans kollegor jobbade från fyra på morgonen till tio på kvällen. Nu måste väl lånet vara betalt? resonerade de efter ett antal veckor. Genom bemanningsföretaget hade de tagit ett banklån på drygt 75 000 baht (cirka 15 500 kronor) per person, vilket skulle täcka flygresor, försäkringar, visum. Bärplockarna var medvetna om att det skulle dras pengar för mat och logi i Sverige. Men något måste väl bli kvar i lön?
   – Vi började känna ’oj, varför räcker inte pengarna?’ Säger Vikorn Promlee. Vi hade ingen aning alls om hur våra lån betalades, hur mycket skuld som var kvar. Företaget sa till oss att fortsätta jobba så skulle pengar komma in, men det skedde inte.

En del bärplockare hade inte tagit något lån, berättar de, men inte heller de fick lön.
   Då tog de kontakt med Kommunal, 50-60 personer i Värmland blev medlemmar. Det här hände runt den tionde september. Än i dag har Kommunal inte fått se lönespecifikationer som visar utbetald lön eller avdrag och skulder.
   Samma problem fanns i Hällnäs, där utbröt strejk. Men i Lesjöfors tänkte de fortsätta jobba, enligt Vikorn Promlee.
   – Den 13 september kom en svensk kille från företaget och tog bilnycklarna så vi kunde inte längre ta oss till bären.

Bemanningsföretagets juridiska ombud i Sverige, Kent Engström, har hävdat att första lönen skulle betala av skulden, därför fick de inga pengar i handen. Ståls plantering och röjning har inte tagit ansvar eftersom det lejt bemanningsfrågan till M Phoenix.

Alexander Vonsensey, thailändska ambassadenAlexander Vonsensey.

Alexander Vonsensey från thailändska ambassaden har hjälpt bärplockarna och är med på flygplatsen och ser till att de kommer iväg. Han säger att skulden till företaget är 18 900 svenska kronor per person, det vill säga ungefär samma som den kollektivavtalade minimilönen. Men 75 000 baht, som många bärplockare lånat, motsvarar egentligen cirka 15 500 kronor.
   – Jag vet inte vilken bank företaget använt men det är en väldigt dålig växlingskurs.

Ambassaden har också räknat på vad flygbiljetter, visum och så vidare bör kosta. Deras beräkningar landar på drygt 8 000 kronor.
   – Redan där tar arbetsgivaren 10 000 kronor. Det är inte olagligt. Däremot utnyttjar de bärplockarna till max med väldigt stora omkostnader för varje individ.
   Utöver det stora lånet har Vikorn Promlee och flera andra tagit privata lån för att kunna resa till Bangkok. Vikorn skrattar och säger:
   – Jag får gömma mig för den personen som lånat mig pengar.

Vad som väntar i Thailand är att DOE (Department of employment) kommer att stämma bemanningsföretaget i arbetsdomstolen. Alexander Vonsensey tror att det kommer lyckas.
   – Det är tydligt att arbetsgivaren har brutit kontraktet eftersom de inte kunnat redovisa vart pengarna tagit vägen.
   – DOE är väldigt mäktiga i Thailand. Enligt dem blir det oftast inte ens rättegång för då skulle företagen få sina licenser indragna. Då betalar de hellre. Det är väldigt sällan DOE förlorar.
   En lösning skulle innebära att bärplockarna får avtalad minimilön för kontraktperioden, som var 84 dagar, minus avdrag för boende, mat med mera.

Förutom stämningen i arbetsdomstolen, ska DOE se över om det också kan bli åtal för människohandel, enligt Alexander Vonsensey.
   – Det är samma kriterier som vid trafficking: en skuld skapas och kan aldrig betalas.
   Enligt Alexander Vonsensey har företaget till sist skickat in lönespecifikationer för ett par personer. De bärplockarna ligger fortfarande på minus.
   – Företagen som köper bären måste sätta press på sina bemanningsföretag. Vi kan nog inte förhindra detta så länge det finns oseriösa företagare. Problemet är att det inte är svenska företag, att kontrakten skrivs i Thailand trots att ett svenskt företag ligger bakom allt.

Snart är det dags att checka in till planet. Bärplockarna säger hejdå genom att sätta ihop händerna och föra dem till ansiktet.
   – Jag är glad att få komma hem. Och jag är tacksam för hjälpen vi fått från ambassaden, kommunen och facket, säger Vikorn Promlee.
Gruppen skakar på huvudet när jag frågar om de kan tänka sig att åka hit igen och plocka bär.
   – Det är mycket bättre att odla ris hemma i Thailand.
Enligt Alexander Vonsensey väljer hälften av bärplockarna som är anställda av M Phoenix, cirka 250, att vara kvar i Sverige ett tag. De hoppas få pengar om de fortsätter jobba.

Samtidigt fortsätter Kommunal med hjälp av LO-TCO Rättsskydd att undersöka vad som hänt, eftersom det finns kollektivavtal med bemanningsföretaget.
   – Vi fortsätter driva det här för våra medlemmar, men det är svårt att säga exakt hur vi gör, vi måste ha allt svart på vitt, säger ombudsman Mats Hansson.

Bärplockarskandalen

22 juli kommer cirka 500 bärplockare anställda av M Phoenix Enterprise till Värmland och Västerbotten.

Runt 10 september kontaktas Kommunal eftersom bärplockarna inte fått lön. I Umeå strejkar ett par hundra bärplockare. I Lesjöfors förmår Kommunal bärplockarna att återvända till jobbet. I Umeå får bärplockarna bosätta sig på en parkering. En bärplockare i Umeå tar senare sitt liv.
13 september tar företaget, enligt bärplockarna i Lesjöfors, bilnycklarna så att de inte kan plocka bär mer.

Kommunal möter Kent Engström, som ska vara bemanningsföretagets juridiska ombud. Senare kommer också en kvinna från företaget i Thailand. Ingen av dem kan visa några lönespecifikationer för bärplockarna.

27 september möter KA bärplockare från Lesjöfors på Arlanda. Inga löner har betalats ut eller redovisats. I Thailand ska företaget stämmas i arbetsdomstol.