Hot och våld har blivit en av de vanligaste orsakerna till skador på jobbet. Tio procent av alla allvarliga arbetsolycksfall orsakas av hot och våld. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring, som har undersökt hur olika yrkesgrupper drabbas och vilka arbetsuppgifter som medför hot- och våldsrelaterade skador.
Rapporten bygger på analyser av alla allvarliga hot- och våldskador som inträffat mellan 2005 och 2009. En stor del av de drabbade är undersköterskor, skötare, vårdare och barnskötare.

För undersköterskor är det ofta arbetsmoment som intimhygien och på- och avklädning som blir farliga, och andra situationer som brukaren kan uppleva som kränkande. Personal blir klöst, riven eller får handleden omvriden. Även slag och sparkar förekommer.
För att minska risken att skada sig måste personalen få tillräckligt med tid för dessa uppgifter, skriver rapportens författare. Även tekniska hjälpmedel och kunskap om konflikthantering kan minska riskerna.

Skötare och vårdare utsätts oftare för hot och våld i konfrontationer med ilska och konflikter och vid specifika moment som bältesläggning. Våldet är allvarligare för dessa yrken eftersom de jobbar med unga och starka patienter, enligt rapporten.

För barnskötare uppstår skadorna till exempel när de ska lugna eller tillrättavisa aggressiva barn. Det är vanligt att personal blir sparkade eller skallade av barnen.

Rapporten bygger på alla fall av allvarliga hot- och våldskador 2005-2009. Det är 6 604 skador.
Allvarliga skador innebär sådana skador som orsakat betydande/kraftiga psykiska eller fysiska besvär i minst 30 dagar.
AFA Försäkring omfattar cirka fyra miljoner människor och ger ekonomisk ersättning vid till exempel arbetsskador.
AFA ägs av LO, Svenskt näringsliv och PTK.