ILO:s styrelsemöte som pågår i Genève präglas av en anda att fortsätta granska hur världens länder lever upp till kraven om schysta villkor på jobbet.

FN–organet, Internationella arbetsorganisationen, som består av företrädare för regeringar, fack och arbetsgivare har nu formellt enats om hur det fortsatta arbetet ska gå till trots olika syn på om strejkrätten är en del av de schysta villkor som regleras i ILO:s konventioner.

För en månad sedan riskerades ILO att lamslås av konflikten kring strejkrätten. Då hölls ett krismöte där fack och arbetsgivare, med stöd av regeringsföreträdare, enades om en kompromiss.

Den bygger på att fack och arbetsgivare fortfarande är oeniga om synen på strejkrätten. Facken anser att strejkrätten skyddas av ILO:s konvention 87 medan arbetsgivarna inte håller med.

Kompromissen handlar om ILO:s expertkommitté, som består av jurister. Kommittén kan kritisera länder för brott mot ILO:s konventioner.

Nu är alla överens om att kommitténs yttranden inte är rättsligt bindande. Detta är viktigt för arbetsgivarna som inte erkänner expertkommitténs rätt att pröva brott mot strejkrätten eller dess tolkning av vad som ingår i rätten att strejka.

En annan del av kompromissen handlar om den årliga konferensen, applikationskommittén, när fack, arbetsgivare och regeringar träffas för att diskutera hur länderna levt upp till ILO–konventioner de har undertecknat. I fortsättningen ska inte längre arbetsgivare kunna köras över om exempelvis tolkning av strejkrätten.

I applikationskommitténs protokoll ska endast skrivas in slutsatser som alla parter är överens om. Arbetsgivarna kan därmed blockera kritik i kommitténs namn.

Fack och arbetsgivare får nu även rätt hand anmäla tre fall var till listan över ärenden som ska granskas av applikationskommittén. Övriga fall ska det finnas enighet om att ta upp. Totalt är det 25 påstådda brott mot ILO:s konventioner som ska behandlas vid mötet i juni.

– Det är positivt att det finns en kompromiss som gör att det går att ta fram en lista för applikationskommittén, även om vi fortfarande är oeniga om strejkrätten, säger Oscar Ernerot som är LO:s representant i den svenska ILO–kommittén.

Trots arbetsgivarnas principiella motstånd mot att i ILO diskutera strejkrätten har de vid det nu pågående styrelsemötet i sak ändå varit med om att godkänna en rapport från CFA. Det är ett utskott som granskar hur föreningsrätten respekteras i världen. I rapporten kritiseras bland annat länder där det är förbjudet att strejka.

Från fackligt håll uppfattas det som att arbetsgivarna är nöjda med kompromissen och nu vill bidra till att ILO ska kunna fortsätta att fungera.