– Självklart får det inte vara så här, det är alltid allvarligt om man inte följer regelverket och att vi betalar ut pengar som inte svarar mot att någon har fått vård och omsorg, säger Erik Langby (M), ordförande i sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje.

Erik Langby vill avvakta kommunens fullständiga utredning av vad som har hänt och hur omfattande fusket är, men han tror inte att de kommer att polisanmäla eller säga upp avtalet med Attendo. Dels är han tveksam till om det räknas som ett brott enligt brottsbalken, och så tycker han att det är bättre om situationen kan lösas mellan parterna. Men han poängterar att det måste bli någon form av sanktion, utöver att Attendo betalar tillbaka pengarna.

– Det verkar helt uppenbart att det har blivit fel, både gentemot kommunen och den enskilde. Gör man ett flagrant fel måste det bli en påföljd, vi har exempelvis möjlighet att utdöma straffavgifter, säger Erik Langby.

Han säger att det får stora konsekvenser både för kommunen och de hundratals brukare som har valt Attendo om avtalet hävs.

– Det är lättare att säga upp ett avtal om det inte får så stora konsekvenser. Ska vi förvägra andra vårdtagare som nyttjar Attendos hemtjänst och är nöjda att få den för att det har skett felaktig hantering i enstaka fall? säger Erik Langby.

Attendo är dessutom det enda hemtjänstföretag som är verksamt på öarna – till och med det kommunala bolaget har ansett det vara för kostsamt. Det ska också vara anledningen till att Attendo har fuskat.

– Det ursäktar naturligtvis inte att man tar saken i egna händer på det här sättet men det är ytterligare en aspekt. Det har varit en underfinansiering från kommunens sida av äldreomsorgen tidigare. De senaste två åren har vi höjt ersättningarna men det är klart att det finns anledning för oss att se över det här, säger Erik Langby.

Roger Jonsson (S), är vice ordförande i sjukvårds- och omsorgsnämnden. När KA når honom känner han inte till misstankarna mot Attendo och vill därför inte uttala sig om vilka konsekvenser fusket bör få.

– Jag måste få redovisning av förvaltningen om omfattningen och exakt vad det handlar om, men rent principiellt så ska det inte förekomma fusk, eller bedrägeri som detta faktiskt är. Det är ett sätt att sno åt sig pengar och att kunderna inte får den hjälp som de ska ha, säger Roger Jonsson.

Han berättar att nämnden för ett halvår sedan informerades om misstänkt fusk med inloggningarna inom hemtjänsten. Det är dock oklart om det gällde Attendo eller ett annat företag.

– Då sades aldrig något bolagsnamn och omfattningen var inte så stor. Vi fick aldrig någon återrapportering om det. Jag tycker det är väldigt märkligt att förvaltningen inte berättat detta för mig och jag kommer kontakta dem i dag, säger Roger Jonsson.

Anledningen till fusket ska vara att man anser att ersättningarna är för låga, så att kunder som bor ute på öar innebär förlust. Behöver ni höja ersättningen?

– Jag vet att vi inte har bland de högsta ersättningarna i landet men å andra sidan är ersättningen för skärgårdskunderna högre. Ersättningsnivåerna har varit uppe för diskussion och vi har höjt dem två år i rad, men vi får titta på ersättningsnivåerna, på hela situationen, säger Roger Jonsson (S).

Vid valet i höstas blev det maktskifte i Norrtälje, som nu styrs av en koalition bestående av S, MP och C. De har beslutat att sjösätta en utredning där LOV ska ses över.

– Jag tycker att vi ska ha vårdval men hur det ska se ut kan jag inte uttala mig om. Vi har geografiska strukturer med små tätorter och stora avstånd där det kan vara svårt att få en sammanhängande vårdkedja med många utförare, så vi ska titta på det, säger Roger Jonsson.