Just nu bor Jowan Safari, 27, med sin dotter Chloe, 9 månader, i andra hand i en lägenhet i Hallonbergen. När Jowan var gravid i femte månaden sökte hon förtur i bostadskön men fick avslag. Hennes skäl ansågs inte vara tillräckligt ömmande för att få gå före i kön.

Räddningen blev att hon fick hyra en lägenhet i andra hand av en vän.

– Jag söker inte bostad aktivt, eftersom jag inte vet hur jag ska få råd att betala hyran varje månad.

Nu är hon föräldraledig till i november då Chloe börjar i förskolan. Då hoppas Jowan att få komma tillbaka som badmästare och vattenjympainstruktör vid Husbybadet, men denna gång som fast anställd och på heltid.

Hon är beredd att också söka andra jobb.

– Först och främst vill jag ha en fast anställning. Då öppnar sig dörrarna automatiskt. Jag kan då få en egen bostad och en ordnad ekonomi. Det kostar att ha barn, jag får inget kvar efter att ha köpt mat och blöjor.

 

LÄS OCKSÅ: Därför bygger Kommunal hyresrätter

 

Att många bostadsbolag kräver att blivande hyres­gäster har fast anställning tycker Fastighetsägarnas vd, Reinhold Lennebo, borde ändras.

– Vi måste anpassa oss efter att arbetsmarknaden inte ser ut som på 60-talet, säger han.

Reinhold Lennebos organisation företräder de privata fastighetsägarna. 

– Fast jobb är ingen garanti för fast inkomst. Du kan få fast inkomst på annat sätt, till exempel i en projektanställning, säger han.

Reinhold Lennebo tillägger att diskussioner förs bland de privata fastighetsbolagen om vilka krav som kan ställas på fast inkomst och hur stor den bör vara i förhållande till hyran. Den diskussionen förs också inom SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, som företräder bostadsbolag som i de allra flesta fall ägs av kommunerna.

– Vi har en arbetsgrupp som försöker komma fram till vad som är rimliga krav att ställa, säger Therese Berg, som är chef för SABO:s enhet för boende och juridik.

Therese Berg tror att det är svårt att komma ifrån krav om fast inkomst.

– Hyran är vår enda inkomst. Om vi får in en hyres­gäst som inte kan betala sin hyra kan det bli en process vars kostnader belastar andra hyresgäster. Det vill vi undvika, säger hon.

Det kommunala bostadsbolaget VätterHem i Jönköping tillhör dem som kräver att blivande hyresgäster har fast anställning.

– Ja, det gör vi i grunden. Men även a-kassa räknar vi som fast inkomst, säger Raymond Pasca, personal- och marknadschef.

Om en visstidsanställd vill ha en bostad så prövar VätterHem det från fall till fall.

– Vi utgår från tidsaspekten för det inkomstkrav vi ställer. Timanställning är väldigt svårt att bedöma långsiktigheten i. Det är lättare med vikariat och projektanställning. Vi har en dialog med den sökande om hur dennes inkomster har sett ut bakåt i tiden och hur framtidsutsikterna ser ut.

VätterHem kräver att den fasta inkomsten ska vara så hög att tre fjärdedelar av pengarna är kvar när hyran är betald. Detta för att hyresgästen ska klara av att också köpa mat, kläder och annat.

– Vi följer Socialstyrelsens rekommendation. Men detta är en punkt som vi nu ser över. Vi kommer ändå att i någon form ha kvar kravet att inkomsten ska vara större än hyran.

Det finns enligt lag möjlighet för kommunerna att gå i borgen och garantera hyran för dem som saknar fast inkomst, så kallad hyresgaranti. Detta accepteras inte av VätterHem som inte heller godkänner att föräldrar går i borgen.

– Vi kräver att våra blivande hyresgäster antingen på egen hand eller tillsammans med medsökande har inkomster som klarar våra hyreskrav, säger Raymond Pasca.

 

LEDARE: Vi behöver en ny byggboom

 

Tidningen Hem&Hyra gjorde 2012 en enkät som visar att var sjunde fastighetsägare ställer krav om fast anställning för blivande hyresgäster. Det gäller både bland privata hyresvärdar och inom allmännyttan. Tre av fyra värdar har ett visst mått på hur stor den fasta inkomsten ska vara, vanligtvis tre gånger så stor som hyran.

Enligt Hyresgästföreningen är det helt avgörande att det satsas på fler bostäder för att lösa bostadsbristen. I väntan på att byggandet kommer i gång växer kön av bostadssökande. Andrahandshyrorna skjuter i höjden så att unga, visstids­anställda och lågavlönade inte har råd att betala vad som krävs.

Enligt Boverkets senaste prognos från april i år behöver det byggas 600 000 nya bostäder under de närmaste tio åren med hänsyn till den växande befolkningen. Det är fler bostäder än vad som i dag finns i Stockholms kommun. Och då har Boverket inte räknat in alla de som är bostadslösa i dag.

Regeringen försöker nu stimulera byggandet bland annat genom att föreslå ett investeringsstöd till nya små och billiga bostäder. Ett villkor för att få detta stöd är att bostadsföretagen slopar allmänna krav om inkomstens storlek hos blivande hyresgäster.

De rödgrönrosa partierna styr i Stockholm efter valet i höstas. Partierna uppmanade de fem allmännyttiga bostadsföretagen i staden att se över sina krav på blivande hyresgäster. Inget av bostads­företagen kräver fast anställning och inkomstkravet sänktes till att det år 2015 ska finnas 4 675 kronor kvar när hyran är betald.

Det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, HFAB, har gått ännu längre. Sedan i våras kräver bolaget att blivande hyresgäster ska ha en fast inkomst som täcker hyran, men utan krav på att det ska finnas några pengar kvar utöver det. 

– Vi har ändrat inkomstkravet för att göra det lättare för fler att söka bostad hos oss. Och vi har inte haft några problem sedan dess med att hyresgäster inte betalar sin hyra, säger Sven Alexandersson, vd i HFAB.

Fastighetsägarnas vd, Reinhold Lennebo tycker att det är bra att kraven för att få en bostad mjukas upp.

– Jag tycker att vi ska vara försiktiga med alltför rigida regler. Detta är en viktig fråga som rör hur ungdomar ska kunna få sin första bostad, säger han.

Samtidigt försöker Jowan Safari vara optimist och tro att allt ska ordna sig.

– Men just nu är det jättestressigt, jag vill ge mitt barn trygghet, säger hon.

Mambos!

142 000 unga vuxna är mambos, det vill säga de bor hemma hos sina föräldrar. Sammanlagt är det 353 000 unga vuxna som skulle vilja ha en egen bostad, men saknar det på grund av brist på bostäder eller att de inte klarar hyresvärdarnas krav.